Iskusni pravnik
43

Bivši predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić je savjetnik HDZ-ovom ministru pravde u FBiH

N. V.
Mato Tadić je u dva navrata bio predsjednik Ustavnog suda BiH i ima bogato pravno iskustvo
Mato Tadić je u dva navrata bio predsjednik Ustavnog suda BiH i ima bogato pravno iskustvo
Bivši predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić je savjetnik aktuelnog ministra pravde u Federaciji BiH Vedrana Škobića. Osim njega, Škobić ima još jednog savjetnika, pravnika Tomu Lučića.

Tadić je u ovo ministarstvo imenovan još 2022. godine u oktobru, dva mjeseca nakon što je završio mandat u Ustavnom sudu BiH. Tada je na čelu ministarstva bio Mato Jozić, no Tadić je nastavio biti savjetnik ministra za praćenje rada Vlade FBiH i Parlamenta FBiH i nakon dolaska nove vlade, kada je Jozića u ministarstvu pravde zamijenio također HDZ-ov kadar.

Mato Tadić je diplomirani pravnik sa uspješnom karijerom. Bio je prvi predsjednik tek konstituisanog Ustavnog suda BiH od 2002. do 2006., a tu funkciju je ponovo preuzeo u junu 2021. i na njoj je ostao do augusta 2022. U međuvremenu je bio i potpredsjednik ovog suda.

Također je bio ministar pravde Federacije BiH u poslijeratnim godinama od 1996. do kraja 1998., a kao ekspert je bio učesnik i mirovne konferencije održane u Dejtonu.

Ministar FBiH kojeg Tadić savjetuje još uvijek nije toliko poznat javnosti u BiH. On je 1984. godište, pravni fakultet je završio u Mostaru gdje je i radio kao advokat. Vlastitu advokatsku kancelariju u tom gradu je otvorio 2020. godine, a bio je i predsjednik Hrvatskog muškog rukometnog kluba Zrinjski Mostar.

O njegovim savjetnicima dobili smo informacije nakon što je parlamentarni zastupnik u FBiH Admir Čavalić zatražio odgovor na zastupničko pitanje u vezi sa imenovanjem savjetnika u Vladi FBiH.