Prvostepena presuda
31

Bivši sarajevski ministar saobraćaja i rukovodioci GRAS-a oslobođeni optužbe za zloupotrebu položaja

A. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kantonalni sud u Tuzli donio je prvostepenu presudu kojom je oslobodio optužnice za zloupotrebu položaja bivše rukovodioce GRAS-a, nekadašnjeg ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo te vlasnika i osnivača firme Junuzović kopex.

Kantonalni sud u Tuzli donio je prvostepenu presudu u krivičnom predmetu protiv optuženih Muje Fiše, bivšeg ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Harisa Gušića, privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzanije, predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića, advokata i edukatora za javne nabavke te Amira Junuzovića, vlasnika i osnivača firme Junuzović kopex d.o.o. Lukavac.

Oni su oslobođeni optužnice za počinjenje krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u stjecaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

"Prvostepenom presudom oni su oslobođeni da su u vremenskom periodu od maja do decembra 2017. godine u Tuzli i Sarajevu, nakon što je Himzanija Adnan, u svojstvu predsjednika Sindikalne podružnice KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo iz sindikalnih sredstava od Gradski i prigradski saobraćaj d.d. Tuzla, u vlasništvu Junuzović Amira, kupio osam autobusa sa pogonom na CNG plin. Junuzović Amir i Mujo Fišo postigli dogovor da se daljnja kupovina autobusa za KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo vrši isključivo od privrednih društava u vlasništvu Junuzović Amira uz izbjegavanje postupka javnih nabavki", saopćeno je iz Kantonalnog suda u Tuzli.

Istom presudom oslobođen je Mujo Fišo da je kao ministar saobraćaja u cilju ostvarenja prethodno dogovorenog kriminalnog plana pozvao da udruženju pristupe i drugi optuženi radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, na način da suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i poslovnim interesima GRAS-a.