Pokušaji dogovora
43

Blinken tvrdi da je Izrael pristao na povlačenje IDF-a iz Gaze kao dio sporazuma, ali su sporna dva koridora

N. V.
Sporazum o prekidu vatre i taocima u Gazi uključuje detaljan raspored povlačenja IDF-a iz Gaze, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken dok je premijer Izraela Benjamin Netanyahu insistirao da izraelska vojska mora ostati u strateškim koridorima u toj enklavi.

"Sporazum je vrlo jasan u pogledu rasporeda i lokacije IDF-a te povlačenja iz Gaze, i Izrael se složio s tim", rekao je Blinken novinarima dok je nastavio svoje napore da unaprijedi dogovor u Dohi, nakon posjete Egiptu i Izraelu.

Egipat i Katar, uz pomoć SAD-a, bili su glavni posrednici u dogovoru o oslobađanju preostalih 109 talaca. SAD se također nadaju da će ovaj sporazum dovesti do okončanja rata u Gazi.

Blinken se u ponedjeljak tri sata sastao s Netanyahuom u Jerusalemu, nakon čega su i on i premijer izjavili da je Izrael prihvatio "prijedlog za premošćivanje". koji su SAD iznijele prošle sedmice u Kataru. Taj prijedlog je osmišljen da zatvori jaz između Izraela i Hamasa u pogledu implementacije prijedloga sporazuma američkog predsjednika Joea Bidena od 31. maja, a koji je baziran na izraelskom prijedlogu iznesenom nekoliko dana ranije.

Tokom Blinkenove posjete i nakon nje, Netanyahu je insistirao da IDF mora ostati na dva kritična sigurnosna koridora u Gazi - Filadelfija i Necarima. U utorak, dok su se SAD pripremale za pregovore na visokom nivou u Kairu ove sedmice, Netanyahu je rekao da prisustvo IDF-a u Filadelfijskom koridoru mora biti dio tog dogovora.

Stoga se u sporazumu detaljno objašnjava kada i kako se IDF povlači, kao i to da je važno da IDF ostane na ova dva koridora.