Državna vlast
75

Borba za srpskog delegata u Domu naroda: Između političke trgovine i sprečavanja Dodikove dominacije

Nataša Vasić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pokret za državu je pred važnim izborom kada je riječ o formiranju srpskog kluba u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Naziru se tri načina na koji mogu postupiti, od kojih je jedan izrazito loš po interese probosanskih stranaka, a to je bezpogovorno prepuštanje četvrtog delegata SNSD-u.
U toku je izbor delegata za Dom naroda Bosne i Hercegovine, a trenutno je najinteresantniji srpski klub koji se bira u Narodnoj skupštini Republike Srpske. SNSD ima sigurna tri delegata od pet, a SDS jednog pa se ključna bitka vodi oko petog delegata, kojeg su predložili i SDP i opozicija u entitetu.

Ukoliko ne dođe do dogovora između ove dvije političke opcije o petom delegatu, nijedna neće imati dovoljno ruku da izglasa svoj prijedlog pa će tako SNSD ponovo dobiti četvrtu ruku i priliku za samovolju i blokiranje državnog nivoa zakonodavne vlasti.

Odgovornost da se to ne desi je i na srpskoj opoziciji, ali i probosanskom bloku u RS-u. Pokret za državu je predložio svog kandidata Vojina Mijatovića, koji u javnosti prethodnih dana vruć krompir stavlja u ruke SDS-u i PDP-u pozivajući ih da glasaju za njega i ne dopuste Dodiku da imaju komotna četiri delegata.

Međutim, to nije jedini način da se u Klubu Srba ostvari balans 3:2. Podrška Pokreta za državu opozicionim kandidatima u RS-u spriječila bi Dodikovu dominaciju, ali Mijatović uporno ukazuje na to da Pokret skoro beskompromisno traži od opozicije da izaberu njega.

On je opoziciji predložio da pristanu na pet uslova pod kojima će njihovi narodni poslanici glasati za kandidata SDS-a i PDP-a. Riječ je o pet izjava koje se odnose na osuđivanje ruske agresije na Ukrajinu, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH, genocid u Srebrenici te put u NATO, što je opoziciji u RS-u teško prihvatljivo.

Potpisivanje tih izjava bi, s obzirom na većinsko javno mnjenje u RS-u, značilo njihovo dodatno slabljenje, a moguće i definitivni politički kraj u budućnosti s obzirom na već katastrofalan kontinuirani pad izbornih rezultata SDS-a i raskol u PDP-u, te činjenicu da bi Dodik takvo potpisivanje iskoristio kao kartu za urušavanje opozicije.

Istina je da opozicija u RS-u ne može ništa ponuditi Pokretu za državu u zamjenu za izbor drugog delegata, ali oni moraju sebi postaviti pitanje da li je važnije fokusirati se na državnu vlast ili na to kakvu korist za Bošnjake u RS-u mogu dobiti od SNSD-a. U tom smislu treba biti oprezan jer bi bilo loše da dođe do scenarija od prije četiri godine kada je SDA dala četvrtog delegata SNSD-u u zamjenu za potpredsjednika NSRS-a, koji je ubrzo smijenjen.

Trgovina uopšte nije sporna ukoliko bi Pokret za državu mogao izvući stvarnu korist za povratnike u RS-u i probosanske snage, ali s druge strane treba uzeti u obzir da je ovo jedinstvena prilika da se SNSD-u oduzme mogućnost blokiranja ove institucije. Za odlučivanje u Domu naroda je potrebna prosta i entitetska većina što su četiri delegata iz FBiH, a dva iz RS-a. U tom smislu bi bilo moguće donositi odluke bez SNSD-a, zajedno sa opozicijom iz RS-a i njihova dva delegata.