Predstavljen izgled
446

Bosanska Krupa dobija moderan islamski kulturni centar iznad Une

FENA
Medžlis Islamske zajednice Bosanska Krupa aktivno radi na realizaciji projekta izgradnje Islamskog kulturnog centra u Bosanskoj Krupi, čiji značaj za lokalnu zajednicu prepoznaju mnogi.

Riječ je o projektu vrijednom nekoliko miliona konvertibilnih maraka koji će obogatiti vjerski i kulturni život grada.

Za realizaciju ovog ambicioznog projekta zemljište je već nabavljeno, a glavni idejni projekt se nalazi u završnoj fazi. Trenutno su u toku aktivnosti prikupljanja sredstava za početak izvođenja prvih radova.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Saznali smo za ovu lokaciju na kojoj će se graditi budući Islamski centar, te smo se raspitivali o cijeni, a ona je bila previsoka za nas jer su vlasnici tražili 300.000 KM. U međuvremenu, dok smo gledali još neke opcije, kćerka vlasnika zemljišta nas je nazvala i kazala da bi pola te zemlje uvakufila, a pola da platimo, i mi smo to prihvatili. Zemljište je kupljeno po cijeni 150.000 KM, idejno rješenje je također završeno, a prvi vakif je bio Grad Bosanska Krupa sa 50.000 KM, zatim Vlada Unsko-sanskog kantona sa 50.000 KM, donatori su također bili Muftijstvo Bihać i Medresa 'Džemaludin-ef. Čaušević' u Cazinu, te Federalno ministarstvo za raseljena i izbjegla lica", kaže predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Krupa Amir Mehić.

Krenuli su u drugu fazu projekta, a to su radovi na temelju objekta. Zamišljeno je da objekat ima više spratova i oko 900 kvadrata prostora. U prizemlju bi bio jedan poslovni prostor i kancelarija sekretara i računovođe Medžlisa, na drugom spratu bi bile sve ostale kancelarije Medžlisa te jedan ili dva apartmana za musafire (putnike).

Foto: FENA
Foto: FENA

"Treći sprat je predviđen za školu Kur'ana i školu hifza, jedna ili dvije učionice, te prostorije aktivnosti Mreže mladih. Na četvrtom spratu bi trebala biti jedna konferencijska sala za potrebe Medžlisa i jedna manja terasa. Na zadnjem spratu bi se nalazio restoran sa velikom terasom. Planiran je i panoramski lift pored stepenica koje bi se nalazile unutra, a na prednjoj strani kompletan objekat bio bi u staklu", pojašnjava Mehić.

Lokacija na kojoj će se graditi budući Islamski centar u Bosanskoj Krupi, nalazi se neposredno nakon mosta u blizini kružnog toka. Prostor obuhvata 1.200 kvadratnih metara, ali prema prvim procjenama bit će neophodno postaviti pilote (šipove) u zemljište na dubinu od 17 metara i to će koštati određen dio sredstava, ali u Medžlisu Islamske zajednice Bosanska Krupa ističu kako je to nužno uraditi da bi objekat bio siguran.

"Po idejnom rješenju koje je urađeno, cijena projekta iznosi milion i stotinu hiljada konvertibilnih maraka, a vjerovatno će ta cifra doći na milion i pol konvertibilnih maraka. Sedam stotina hiljada konvertibilnih maraka će biti utrošeno na grube radove. Trenutno se nalazimo u fazi izbora izvođača radova glavnog projekta i već smo aplicirali za sredstva na određene adrese na svim nivoima i očekujemo da ćemo ove godine sakupiti 250.000-300.000 KM. Akko uspijemo skupiti ta sredstva odmah ćemo krenuti s radovima. Radimo na dobivanju urbanističke dozvole i kada nju dobijemo, uz ova sredstva koja očekujemo, započinjemo sa prvim radovima", ističe Mehić.

Projekat izgradnje Islamskog centra predstavlja značajan korak ka unapređenju vjerskog života i jačanju zajednice u Bosanskoj Krupi. Uz podršku lokalne zajednice i institucija, Medžlis Islamske zajednice Bosanska Krupa nastavlja s naporima da ostvari ovu viziju i doprinese boljem životu svih građana.