Moba street food festival
4

Bosanska, mediteranska i azijska jela vrsnih kuhara: Sve je pod otvorenim nebom iza Gimnazije Mostar

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mjesto dobre hrane i zabave u Mostaru je na pet dana postao plato iza Gimnazije Mostar, gdje se od 21. do 25.septembra održava prvi Moba street food festival koji je zadnjih nekoliko godina već postao svojevrsni fenomen u svjetskim i regionalnim gradovima.

Miris pripreme ukusnih burgera, kobasica, rebaraca, pljeskavica, pizza, sendviča, woka, štrukli i slastica od 18 sati do jedan sat iza ponoći s platoa iza mostarske gimnazije se širi gradskim ulicama mameći prolaznike na slasne zalogaje.

Da će Mostar biti petodnevno mjesto gdje se dobro jede pod otvorenim nebom pokazali su na samom početku posjetitelji koji su uživali u specijalitetima vrsnih kuhara iz Mostara, Širokog Brijega, Sarajeva i Dubrovnika koji su za posjetitelje pripremili pravi kulinarski show.

Matej Šušak (Foto: G. Š./Klix.ba)
Matej Šušak (Foto: G. Š./Klix.ba)

Matej Šušak iz Širokog Brijega dok vješto rukuje tavom i plamenom vatre privlači pažnju nam kaže da se fokusira na azijsku kuhinju i da ništa ne bi izdvojio.

"Sve je najbolje", s osmijehom nam kaže širokobriješki kuhar čiji rad s velikim zanimanjem prate mnogi posjetitelji.

Irfan Muslić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Irfan Muslić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Veliku pažnju plijeni i Irfan Muslić iz Sarajeva sa svojim timom kako veselim duhom tako i bosanskim jelima zbog kojih su neki od posjetitelja došli i iz drugih gradova u Mostar.

Jedna od njih je Mirna Mandić iz Širokog Brijega koja kaže da na festivalu u njenom grad nije bilo kuhara iz Sarajeva, pa je došla baš da proba njihovu kuhinju te naručila mozzarella stick.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Dok su Sarajlije uz spremanje jela svojim posjetiteljima govorili o načinu pripreme, osvojili su mnoga nepca ne samo poznatim burgerima nego i pilećim wokom koji je njihov specijalitet broj jedan, a zbog čega uz sarajlije koje znaju, u Mostaru otkrivaju koji ga kušaju kao i naša ekipa.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Odlična jela sprema i mladi kuhar mostarskog restorana Del Rio Petar Škobalj, koji kaže da recepte ne smije odavati, ali da je sve što on i njegov tim spreme ukusno i fino, a to može potvrditi i naša ekipa koja je uživala u prizoru vještog spremanja jela kao i u okusu sočnog burgera i ramstek sendviča.

Božo Ćoroć (Foto: G. Š./Klix.ba)
Božo Ćoroć (Foto: G. Š./Klix.ba)

Za ljubitelje mediteranske gastronomije posebne specijalitete sprema dubovački kuhar Božo Ćoroć koji spaja tradicionalnu i modernu kuhinju, a njegov specijalitet broj jedan je Lubin na rižinom kropmiru.

A za ljubitelje kolača i slastica posebno carstvo je "Ivin slatki kutak" koji je bogat domaćim kolačima, tortama i slasticama, a posebno posjetitelje fasciniraju bezglutenskim slasticama u kojima uživa sve veći broj ljubitelja slasnih delicija.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Ovo je pravi praznik za gurmane", kazali su nam Ivan i Maja iz Metkovića koji su došli u Mostar kako bi uživali u hrani i dobrom druženju po čemu će bez sumnje tokom ovog festivala biti prepoznatljiv najveći hercegovački grad od 21. do 25. septembra kada se održava prvi Moba street food festival u tom gradu.

Zadovoljni su i organizatori koji pretendiraju ovaj događaja učiniti tradicionalnim u tom gradu.

Nevena Pandža (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nevena Pandža (Foto: G. Š./Klix.ba)

Glasnogovornica festivala Nevena Pandža naglašava da je za sve posjetitelje ulaz besplatan, te da svaka kućica ima svoju ponudu i svoje cijene, a da se jela plaćaju bezgotovinski na predviđenim štandovima.

"Svako ko želi da degustira specijalitete će dobiti karticu na koju će staviti iznos koji želi, a s tom se karticom kasnije sve plaća na kućicama. Novac će se moći i vratiti ako ga bude viška, a kartice će se moći i dopunjavati novcem", pojasnila je Pandža.