Danas pada odluka
6

Bošković (HDZ): U toku je zadnja runda pregovora za formiranje Vlade HNK, rezultate ćemo znati danas

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U toku je održavanje zadnje runde pregovora za formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona koji se održava u Mostaru, potvrđeno jeza Klix.ba.

Kako nam je kazao lider KO HDZ-a BiH u HNK Stjepan Bošković koji s kontrolnim paketom od 11 tuku vodi glavne pregovore, definitivnu odluku o partnerima s kojima će formirati vlast bit će poznata danas, nakon što završe pojedinačne sastanke s predstavnicama strana kako je pretendiraju s njima biti dio vlasti.

"U zgradi HDZ-a smo završili sastanak s predstavnicima HRS-a. Sad ćemo u zgradi Skupštine u 12 sati imati sastanak s predstavnicima SDA, a na istom mjestu je zadnji sastanak u 13 sati s predstavnicima SDP-a. Nakon toga ćemo imati definitivne rezultate pregovora koje ćemo iznijeti javnosti", rekao je Bošković za Klix.ba.

Podsjetimo da je lider HDZ- a BiH Dragan Čović jučer u Mostaru kazao da pregovori o formiranju Vlade HNK napreduju, te da će u ovoj sedmici u Mostaru biti formirana Vlada HNK.

Čović je ranije najavio da će kantonalnu Vladu HNK po prvi put u povijesti predvoditi žena, te da će se podmladiti svi kadrovi, jer je potrebna svježa snaga na političkoj sceni, u tom kantonu kao i na višim nivoima vlasti.

Podsjetimo da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NIP po jedan mandat.

U ovom kantonu za formiranje vlasti je potrebna dvotrećinska većina od 20 ruku.