Uputili dopis
97

Bošnjački delegati u Domu naroda PFBiH traže Schmidtovo izvinjenje

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Delegati iz Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH uputili su pisani zahtjev visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojom je navedeno da traže izvinjenje povodom izjave u kojoj izjednačava presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i Aliju Izetbegovića.

U dopisu iz Parlamenta FBiH koji je naslovljen s "većina delegata u Klubu delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH" osuđuje se izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta, u kojoj je istaknuto kako su podjednak problem fotografije u školskim udžbenicima Ratka Mladića i Alije Izetbegovića.

U dopisu podsjećaju Schmidta da je Ratko Mladić zločinac, pravosnažno osuđen za genocid pred najvišim međunarodnim sudom, kao i druge oblike najtežih ratnih zvjerstava, a da je s druge strane Alija Izetbegović bio prvi predsjednik međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, čovjek koji je dobio više međunarodnih prestižnih nagrada i priznanja za doprinos demokratiji i ljudskim pravima.

Naglašavaju da je Izetbegović bio jedan od najistaknutijih Bošnjaka u historiji, tako da tu Schmidtovu izjavu vide kao uvredu upućenu svim Bošnjacima, zbog čega se i kao delegati iz reda bošnjačkog naroda osjećaju prozvanim i obaveznim da na taj način reaguju.

Također, ističu da nisu naročito iznenađeni tim činom, s obzirom na to da se sve ovo dešava u vrijeme kad se Bošnjaci preglasavaju u domovima naroda državnog i federalnog parlamenta, te kad su isključeni iz procesa formiranja federalne vlasti kroz instituciju potpredsjednika Federacije, a što je direktna posljedica nametanja izmjena Ustava na jedan dan upravo od strane visokog predstavnika.

"Od Vas tražimo javno izvinjenje zbog navedene izjave, te promjenu narativa izjednačavanja zločinaca sa onima koji su bili na čelu institucija koje su branile državu Bosnu i Hercegovinu", zaključeno je u dopisu koji je upućen OHR-u.