Stop ruskoj čizmi
256

Bošnjački pokret protestima ispred Ambasade Hrvatske u BiH dočekuje Kolindu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bošnjački pokret će prekosutra, na dan dolaska predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u posjetu BiH, organizovati protestno okupljanje građana ispred Ambasade Republike Hrvatske.

Bošnjački pokret je saopćio da će u srijedu na Trgu djece Sarajeva, ispred Ambasade Republike Hrvatske, organizovati mirno protestno okupljanje građana zbog očite namjere vodstva susjedne države da politiku međudržavnih odnosa s BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz perioda 1991.-1995. godine.

"Bošnjački pokret podsjeća predsjednicu Hrvatske da je zbog zločinačke politike Franje Tuđmana, Gojka Šuška i drugih pravosnažnom presudom Haškog tribunala potvrđena agresija Hrvatske na BiH i pokušaj da podijeli našu državu, a teritorije BiH tada okupirane od vojske Hrvatske pripoji tzv. velikoj Hrvatskoj državi", navodi se u saopćenju za javnost.

Dalje dodaju da je u istoj presudi Haškog tribunala za ratne zločine do tada preživjela šestorka vodstva HDZ-a Hrvatske i BiH osuđena na više od 110 godina zatvora zbog udruženog zločinačkog pothvata, najtežih oblika ratnih zločina i masovnog protjerivanja pripadnika bošnjačkog naroda i pokušaja srpsko-hrvatske podjele Republike BiH tada već međunarodno priznate i nezavisne države i članice UN-a.

"Bošnjački pokret podsjeća predsjednicu Hrvatske da su predstavnici HDZ-a BiH pod direktnom sugestijom HDZ-a Hrvatske kao vladajuće stranke u više navrata svojim političkim djelovanjem, glasanjem u institucijama države BiH, sprečavali ili otvoreno opstruirali proces uključivanja države BiH u NATO i time poticali i omogućavali jačanje ruskog političkog utjecaja sprečavanja euroatlanskog puta BiH", ističu iz Bošnjačkog pokreta.

Protestno okupljanje, simbolično 22 građanina, održat se sa sloganom "NE tuđmanizaciji BiH i STOP 'ruskoj čizmi' u BiH 22 godine poslije Dejtona".

Tokom ovog protestnog okupljanja, bit će predato pismo Ambasadi Republike Hrvatske, upućeno predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i cjelokupnoj javnosti susjedne države Hrvatske.

Podsjećamo, predsjednica Hrvatske prekosutra boravi u službenoj posjeti BiH i to na dan kada će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je kreator HDZBiH.

Riječ je o prijedlogu koji je u proceduru uputio Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH u kojem je ovaj prijedlog i usvojen. Većina političkih stranaka najavila je da neće podržati HDZ-ove izmjene izbornog zakonodavstva te se očekuje da ovaj prijedlog već prekosutra završi parlamentarnu proceduru odbijanjem.