Prvostepena presuda
0

Brčaku četiri mjeseca zatvora zbog teške zloupotrebe budžetskih 40 hiljada KM

A. K.
Sjedište Vlade Brčko distrikta (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjedište Vlade Brčko distrikta (Foto: A. K./Klix.ba)
Predsjednik brčanskog udruženja Centar demokratije Edin Ražanica osuđen je na četiri mjeseca zatvora zbog zloupotreba budžetskih grantova, čim je sebi i bliskim osobama pribavio imovinsku korist od blizu 40 hiljada KM.

Po okončanju još jednog u nizu antikorupcionog procesa u vezi sa zloupotrebama grantova iz budžeta Brčko distrikta BiH, Ražanica je kao odgovorno lice u tom udruženju nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

Uz zatvorsku kaznu na koju je osuđen po sporazumu s Tužilaštvom, a koji je zaključen pošto je vratio cjelokupnu imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, njemu je izrečena i zabrana vršenja dužnosti u udruženjima građana i fondacijama na period od pet godina.

"ptužnicom podignutom krajem prošle godine, Ražanici je stavljeno na teret da je u periodu od 2017. do 2020. godine, postupajući u svojstvu odgovornog lica ovlaštenog za raspolaganje novčanim sredstvima udruženja i zaduženog za osiguranje zakonitosti rada, sredstva iz budžetskih grantova dodijeljena za rad udruženja trošio u svoju i u korist trećih lica", navode iz brčanskog tužilaštva.

Kako ističu, on je tada optužen da je, iako je bio dužan da raspolaže i upravlja imovinom udruženja s dužnom pažnjom, na odgovoran i zakonit način, u najboljem interesu udruženja, iskoristio položaj.

"Položaj je iskoristio tako što je protivno ciljevima udruženja trećim licima plaćao ugovore o djelu, odnosno usluge koje nisu izvršene, plaćao zakupninu supruzi za prostor koji uopće nije služio potrebama udruženja i članovima porodice dao na korištenje skupocjene telefonske uređaje plaćene sredstvima udruženja", kažu iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Kako je navedeno u optužnici, nakon što je na račun udruženja po odlukama Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade i gradonačelnika Brčko distrikta BiH isplaćen ukupan iznos od 65.500 KM na ime grantova namijenjenih za rad udruženja, svjestan da korištenjem novčanih sredstava protivno ciljevima udruženja pribavlja sebi i drugima imovinsku korist, što je i htio, on je iskoristio položaj utroškom 39. 713,00 KM za lične potrebe i potrebe bliskih mu osoba.

Tužilaštvo je optužilo Ražanicu za teži oblik krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, istovremeno predloživši sudu da mu oduzme imovinsku korist, te izrekne mjeru sigurnosti zabrane vršenja dužnosti odgovorne osobe u udruženjima i fondacijama na period od najmanje pet godina.

U nastavku postupka, optuženi je izvršio uplatu i vraćanje cjelokupnog iznosa imovinske koristi, ispunivši ključni uslov Tužilaštva da se uopće razgovara o zaključenju sporazuma o priznanju krivice.

Prihvativši potom zaključeni sporazum, sud je donio nepravosnažnu presudu izrekavši mu kaznu zatvora od četiri mjeseca i predloženu zabranu vršenja dužnosti. Presuda se može pobijati žalbom, izuzev odluke o krivičnoj sankciji.