Politički teatar
77

Britanska ambasada: Vladajuća koalicija u RS-u direktno krši Dejtonski mirovni sporazum

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ambasada Velike Britanije u BiH danas se oglasila povodom posljednjih poteza i odluka vladajuće koalicije u entitetu Republika Srpska. Ističu da vlast u RS-u radi na podrivanju integriteta BiH.

"Jasno je da je vladajuća koalicija Republike Srpske usmjerena na podrivanje integriteta Bosne I Hercegovine. Liderstvo Republike Srpske odvlači pažnju javnosti putem političkog teatra, umjesto da se angažuje u napornom radu usmjerenom na poboljšanje usluga I pravde za građane", navode iz Britanske ambasade.

Dalje ističu da posljednji potezi sa namjerom da se onesposobi Ustavni sud BiH ne dovode do veće zastupljenosti građana u Republici Srpskoj.

"Upravo suprotno. Liderstvo Republike Srpske je namjerno pokušalo da onemogući funkcionalnost I nepristrasnost Suda, odbilo da imenuje sudca iz Republike Srpske I iznova stavilo imenovane sudije pod politički pritisak. Koraci koje je Sud preduzeo kako bi osigurao svoju funkcionalnost uprkos ovim blokadama su neophodni I direktan rezultat djelovanja Narodne skupštine Republike Srpske."

I na kraju su istakli da je jučerašnje glasanje u Narodnoj skupštini da se obustavi objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske zapravo direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji obavezuje sve potpisnice da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom.

"To glasanje nema pravnu težinu. Pravni okvir BiH određuje da su sve odluke visokog predstavnika obavezujuće."