Član konzervativaca
126

Britanski ministar u Sarajevu: Razgovarao sa Konakovićem i Fortom, ali i Schmidtom i Murphyjem

N. V.
Ministar za Evropu i vanjske poslove Leo Docherty došao je u prvu posjetu vlade Velike Britanije novom Vijeću ministara BiH. Sastao se sa državnim ministrima Elmedinom Konakovićem i Edinom Fortom, ali i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom te američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem.

O sastanku su na svojim zvaničnim Twitter profilima obavijestili su bh. šef diplomatije, kao i britanski ambasador u BiH i ministar, ali zvanične najave sastanaka nije bilo pa tako ni Vijeće ministara BiH nije objavilo informaciju o susretu.

Britanski ministar je u fokus razgovora stavio podršku "teritorijalnom integritetu i sigurnosti BiH koje njeni građani zaslužuju" što je jedna od najčešćih izjava stranih diplomata, što je ujedno i porazno.

Konaković je napisao da Velika Britanija nastavlja podržavati sigurnost, stabilnost, integritet i prosperitet u Bosni i Hercegovini.

"I projektne aktivnosti nastavljamo u našoj zemlji", dodao je.

Sa ministrom komunikacija i prometa Edinom Fortom razgovarao je o temama iz njegovog resora, a koje se odnose na zelenu transportnu infrastrukturu.
Sastanak britanskog ministra i ambasadora sa Edinom Fortom
Sastanak britanskog ministra i ambasadora sa Edinom Fortom

"Bilo je zadovoljstvo čuti više informacija od ministra Edina Forte o planovima za provedbu inicijative za gradove sa nultom neto emisijom. To će imati pozitivan utjecaj na ekonomiju i okoliš", napisao je britanski ambasador u BiH.

On je objavio i da su Christian Schmidt i Michael Murphy također razgovarali sa ministrom Dochertyjem u Sarajevu. Tema sastanka je bila "kako međunarodna zajednica može podržati reforme u BiH i pomoći u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Docherty je inače član Konzervativne stranke koji je ranije bio i ministar odbrane. Pohađao je Kraljevsku vojnu akademiju Sandurst, služio je u Škotskoj gardi, te bio oficir britanske vojske u Iraku i Afganistanu.

Nakon što je završio s vojnom službom, napisao je knjigu "Desert of Death", a počeo se baviti i politikom, prvo na nižim funkcijama, a zatim i u vrhu državne vlasti. Često je bio predmet kritika opozicionih poslanika i novinara zbog sumnje na sukob interesa, a njegov brat Paddy Docherty je pisao otvoreno pismo Guardianu u kojem je tražio njegovu ostavku nezadovoljan radom vlade.