Europride u Beogradu
122

Brnabić se obratila nakon šetnje: Zadovoljna kako je prošlo, odgovorila zašto nije došla

N. V.
Screenshot
Screenshot
Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se nakon završene šetnje koja je obilježila Euoropride. Ona je uprkos haosu na ulicama Beograda kazala kako je sve prošlo bez većih incidenata i zahvalila se građanima na solidarnosti.
"Lična zahvalnost većini građana Srbije i stanovnika Beograda jer su pokazali toleranciju, razumijevanje i na prvom mjestu brigu prema državi te razumjeli sve ono o čemu smo pričali prethodne dvije nedjelje. Pozivali na stabilnost, jedinstvo i da ne nasjedamo na provokacije. Sve je proteklo bez većih incidenata i u miru", rekla je ona.

Kazala je kako posebno zahvalnost duguju pripadnicima MUP-a Srbije i sigurnosnih službi koji su "učinili da Beograd bude siguran grad i da incidente koje smo imali suzbiju".

"Moram reći da nije bio veliki broj incidenata i nije mnogo ljudi pravilo incidente", naglasila je.

"Želim obavijestiti građane da je danas bilo angažovano oko 5.200 pripadnika MUP-a, incidenta samo dva - sukob sa određenim grupama na Slaviji i u Karađorđevom parku. U ova slučaja je promptno reagovano, riješen je problem i osigurano da se incidenti dalje ne šire", navela je.

Kaže da je Beograd poslao lijepu sliku prethodne sedmice u svijet s obzirom na to da se održalo više od 130 različitih događaja u okviru Europridea bez ijednog incidenta, uprkos izazovima.

"Sve što se dešavalo uradili smo na najbolji način. Hvala na građanima srbije što su u teškim vremenima, kada su mnogi pokušali da nas podijele i zabave, pokazali solidarnost i osigurali mir", navela je u obraćanju Brnabić.

Na pitanje zašto nije prisustvovala Europrideu, rekla je kako je smatrala da je njeno mjesto u tom trenutku negdje drugo.