Izvještaj agencije
37

Broj izabranih načelnica u padu: Nakon ovogodišnjih lokalnih izbora iznosi samo 2,8 posto

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Agencija za ravnopravnost spolova oglasila se povodom preliminarnih rezultata izbora te su izrazili zabrinutost zbog trenda pada broja žena na načelničkim pozicijama u BiH.

Sudeći po preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, od ukupnog broja izabranih načelnika općina, svega četiri su načelnice (tri u Federaciji Bosne i Hercegovine i jedna u Republici Srpskoj). Drugim riječima, procenat izabranih načelnica u Bosni i Hercegovini iznosi 2,8 posto.

"Osim što se Bosna i Hercegovina po broju žena na čelu lokalnih zajednica nalazi neuporedivo ispod evropskog prosjeka od 18 posto, broj izabranih načelnica u našoj zemlji vremenom još i opada. Naime, dok je broj načelnica općina u EU u stalnom porastu, i samo u posljednjih 10 godina procenat je porastao za 13 posto, dotle je procenat izabranih načelnica u Bosni i Hercegovini, u poređenju sa rezultatima Lokalnih izbora 2020. godine, opao za čak 30 posto", saopćila je Agencija za ravnopravnost spolova.

Naveli su i kako broj načelnica nije ni mogao biti veći zbog jedne činjenice.

"Broj izabranih načelnica nakon ovogodišnjih lokalnih izbora nije ni mogao biti veći, kada znamo da su od 385 osoba koje su političke partije kandidovale za čelno mjesto općinama, svega njih 29 (ili 7,5 posto) bile žene. Opisano stanje udjela izabranih načelnica u Bosni i Hercegovini je utoliko više poražavajuće imajući u vidu višegodišnje napore koje institucionalni mehanizmi za ravnopravnost spolova i nevladin sektor u našoj zemlji ulažu u povećanje učešća žena u javnom i političkom životu, osnaživanje kandidatkinja, rad s političkim strankama i medijima, kao i realizaciju brojnih javnih kampanja. Uprkos tome, moramo konstatovati da su svijest političkih stranaka da ulažu u kandidatkinje i spremnost biračkog tijela da povjerenje daju ženama-političarkama još uvijek na niskom nivou", poručili su.

Poručili su i kako je veće učešće žena u političkom životu nužno ne samo radi postizanja ravnopravnosti spolova u našem društvu, nego i u cilju društveno-ekonomskog prosperiteta Bosne i Hercegovine.

"To su činjenice koje opominju i obavezuju nadležne društvene aktere na dosljedniju i efikasniju provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine (2023 - 2027) i predviđenog seta mjera u cilju postizanja ravnopravne zastupljenosti spolova u kreiranju politika i donošenju odluka na svim nivoima organiziranja vlasti u Bosni i Hercegovini", zaključili su.