Memorijalni centar
172

Brojni političari i ostale visoke zvanice stigli u Srebrenicu na obilježavanje 29. godišnjice genocida

A. L.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Brojne zvanice stigle su danas u Mermorijalni centar Srebrenica na obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako se može vidjeti na fotografijama, u Srebrenicu su danas, između ostalih, stigli predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, američki ambasador u BiH Michael Murphy, premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić, ministar odbrane BiH Zukan Helez kao i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak. Osim njih, u Memorijalni centar je stigao i palestinski novinar Motaz Azaiza.

Komemoracija je počela u 10:30 sati, a poslije nje će biti klanjana dženaza i obavljen ukop sa posmrtnim ostacima 14 žrtava genocida.

Povodom obilježavanja genocida u Srebrenici već su se oglasili brojni zvaničnici uključujući i američkog ambasadora Michaela Murphyja.

"Tužno je i teško oplakivati ​​žrtve genocida u Srebrenici, ali dolikuje da Sjedinjene Američke Države i Bosna i Hercegovina to čine zajedno kao što smo uvijek činili i kao što ćemo uvijek činiti", rekao je ambasador Michael Murphy.

U brojnim gradovima Bosne i Hercegovine danas će se u 12 sati oglasiti i sirene u trajanju od jedne minute čime će se obilježiti 29. godišnjica genocida.

Zvaničnici su pozvali građane da se pridruže ovom simboličnom činu te da, tokom oglašavanja sirena, zastanu ukoliko su u pokretu, zaustave vozilo ili izađu ukoliko su na cesti te da na taj način način odaju počast žrtvama genocida.