Sramota da se ne provode
29

Bunoza: Ako se potvrdi presuda u predmetu Kovačević, prvi ću reći da se mora provesti

F. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gost emisije "Jutro za sve" na BHT-u bio je ministar pravde BiH Davor Bunoza koji je komentarisao aktuelna politička pitanja i rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Bunoza je o slučaju bjegunca zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića kazao da je za njega jedino prihvatljivo pravno ispravno rješenje, a ne političko i da se javnost spinuje lažnim informacijama.

On je naveo da prema Zakonu o SIPA-i ne postoji smjena te da postoji razrješenje na vlastiti zahtjev i razrješenje nakon disciplinskog postupka.

"Ja smatram da je jedino ispravno rješenje razrješenje. Mnogi govore dobit će otpremninu. To nije tačno. To ne određuje Vijeće ministara, to određuje SIPA", tvrdi Bunoza.

On je dalje naveo da postoji samo razrješenje na lični zahtjev i razrješenje zbog povrede službene dužnosti. Naveo je da direktor može da suspenduje, da nezavisni odbor može da pokrene postupak, ali da nisu dobili nijednu odluku da je pokrenut disciplinski postupak.

Rekao je i da je direktor SIPA-e dostavio izvještaj Vijeću ministara i da je sve što je kazao u izvještaju te da je Galić faktički dao otkaz, a da će o tome hoće li dobiti otpremninu ne odlučuje Vijeće ministara nego druga tijela.

"Ja sam poslao zahtjev za izručenje istog dana kada sam dobio, toliko o tome da HDZ nekoga štiti", naveo je Bunoza i dodao je prema Galiću postupljeno kao prema bilo kojoj drugoj osobi.

"Pravno ispravno rješenje je razrješenje na osobni zahtjev. Ukoliko nezavisni odbor pokrene disciplinski postupak i dobijemo odluku onda je to ispravno rješenje. Međutim nije okrenut disciplinski postupak", naveo je Bunoza.

Vezano za EU zakone, Bunoza je kazao da je posljednja verzija zakona, zakon o sudu, ali i da i dalje postoje isključivi stavovi o sjedištu suda i da ne postoji pomak u tom pitanju.

"Predstavnici RS-a su imali prigovore na nadležnosti, bilo je i glasova iz Trojke, Venecijanska je komisija je potvrdila da je to usklađeno sa pravnom stečevinom EU. Mislim da je ključno pitanje sjedište suda, iako se spominju i kaznene nadležnosti", rekao je Bunoza.

Bunoza je kazao da bi ukoliko bira izabrao Istočno Sarajevo, al i ne vidi ništa loše u Banjoj Luci.

Slučaj Kovačević

Bunoza je kazao da je informaciju o tome kako se izjašnjava Slaven Kovačević uradio jer su to zatražili agenti u Strazburu.

"Posebna kategorija informacija se može dati pod uslovom da je bila javno objavljena ili potrebom za sudski postupak. Agencija za zaštita podataka je potvrdila to. Zašto je to potrebno, mene to ne zanima", rekao je Bunoza.

Bunoza je naveo da je vidio da je zahtjev agenata potpuno opravdan i da je to potvrdila Agencija za zaštitu podataka.

"Visoki predstavnik se obraćao sudu i u drugim predmetima. Zašto se obraća ne bih u to ulazio. O predmetu Kovačeviću mogu reći da se to mora sredit pred Evropskim sudom. Gospodin Kovačević mora dobiti sva dostupna sredstva. Pustimo i agente da imaju sve dokaze i gospodin Kovačević, nek sud riješi, Ako se potvrdi, prvi ću reći sve presude Međunarodnog suda se moraju provesti. Velika je sramota da nisu sve presude provedene", kazao je Bunoza.

On je poručio da se HDZ provodi za provođenje presuda Evropskog suda i stavove Ustavnog Suda.

"Četiri Haške presude su nakon dugo godina upisne u kaznenu evidenciju BiH i zatražili smo za ostalih 15 presuda da se upišu. Ja mislim da je najvažniji prioritet pomirenje, moramo poštivati Haške presude da se upišu i ovo je veliki uspjeh ministarstva pravde", otkrio je Bunoza.