Petković - Amidžić
28

Burno na sjednici državnog parlamenta, Stevandićev zastupnik isprozivao Dodikovog ministra

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ključne teme uključuju budžet, izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i smjenu ministra sigurnosti Nenada Nešića.

Prema novim podacima, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH iznose 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više nego prošle godine. Ministar pravde BiH Davor Bunoza, najavio je da će novo odjeljenje za provjeru izvještaja o imovini biti operativno od 28. februara naredne godine. Ovo odjeljenje će omogućiti svim imenovanim nosiocima pravosudnih funkcija da preuzmu svoje dužnosti bez odlaganja.

Također, na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Rasprava je počela dinamično, s brojnim obraćanjima zastupnika.

Milan Petković iz Ujedinjene srpske, stranke koalicionog partnera SNSD-a Milorada Dodika, pozvao je na hitno usvajanje zakona o VSTV-u kako bi se omogućio nesmetan proces imenovanja sudija i tužilaca u BiH. Istovremeno, Petković je uputio kritiku ministru finansija Srđanu Amidžiću (SNSD) zbog nedostatka prisutnosti i transparentnosti prilikom predlaganja budžeta.

"Ne vidim razlog za hitnost donošenja budžeta kad smo imali dovoljno vremena. Iskreno, danas javno kritiziram svog prijatelja ministra finansija što nije prisutan. Nadam se da će nam se uskoro pridružiti i objasniti budžet. Ovdje se krši Poslovnik, usvajamo najvažniji dokument, a nemamo ni ministra ni predsjedavajuću. To nam pokazuje koliko nas cijene i to je vjerovatno i hvala što smo ih izabrali na to mjesto", istakao je Petković.

Ova kritika je posebno značajna s obzirom na Petkovićevu bliskost s Nenadom Stevandićem, dok špekulacije o napetim odnosima između Dodika i Stevandića kruže već duže vrijeme. Amidžić, kojeg Petković naziva 'velikim prijateljem', je kadar kojeg je izabrao Igor Dodik, te zajedno s Miloradom Dodikom, možda i najmoćnija osoba u SNSD-u.