Neprihvatljivi stavovi
91

Čampara protiv imenovanja Zorana Krešića u Upravni odbor RTV FBiH: Podržava "Herceg-Bosnu"

S. Š.
Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Zastupnik u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara reagovao je na navode da će Zoran Krešić biti imenovan u Upravni odbor RTV Federacije BiH. Ističe kako on to ni u kojem slučaju neće podržati, a obrazložio je i zašto.

Kako je istakao u svojoj objavi na Facebooku, Čampara naglašava da takvo imenovanje, ukoliko ono dođe na sto, zbog "javno deklarisanih i neprihvatljivih" stavova kakve ima Krešić, prema njegovom mišljenju, ne može i neće podržati.

Čampara smatra da u Upravni odbor RTV Federacije BiH trebaju biti imenovane stručne osobe koje će raditi na izgradnji profesionalne televizije.

"U Upravni odbor RTV Federacije BiH trebaju biti imenovana stručna lica koja će raditi na daljoj izgradnji profesionalne televizije, podsticanju slobode i pluralizma medija, uredničkoj nezavisnosti i političkoj nepristrasnosti. Novinar Zoran Krešić, koji javno zagovara rušenje Federacije Bosne i Hercegovine i rehabilitaciju paradržavne tvorevine 'Herceg-Bosne', sigurno nije osoba koja će djelovati konstruktivno i progresivno i zbog toga je njegovo eventualno imenovanje u potpunosti neprihvatljivo", ističe Čampara.

On, također, smatra kako i u redovima HDZ-a i SDP-a, kao i u drugi strankama, postoje ljudi koji se izjašnjavaju kao pripadnici hrvatskog naroda i koji bi radili u interesu Bosne i Hercegovine.

Kada se radi o navodima da bi Krešić mogao biti imenovan u Upravni odbor RTV FBiH, to je gostujući u Klix Studiju komentarisao i Dragan Mioković koji je rekao "da ga on nikada ne bi birao no da niko ne može praviti spisak ko smije, a ko ne u upravni odbor".

Osim toga, prokomentarisao je i najavljene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH i Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH.

Smatra da je prijedlog FMUP-a dobar, ali smatra kako "postoje mnogo važnije stvari koje je potrebno izmijeniti u tim zakonima".

"Zbog čega ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i direktora Federalne uprave policije ne bi bili Bošnjaci kada su već ministar MUP-a HNK i policijski komesar MUP-a HNK obojica Hrvati? Je li to Bošnjaci nemaju kvalitetnog glavnog inspektora koji zadovoljava uslove za izbor na mjesto direktora FUP-a? U konačnici, sigurnosni aparat trebamo osloboditi etničkog predznaka jer policijski službenici trebaju biti u službi svih građana Bosne i Hercegovine", prokomentirisao je Čampara.