Sigurnosna situacija u KS
112

Čampara: Uvođenje "kvartovske policije" moglo bi preventirati događaje poput ubistva na Vilsu

S. Š.
Aljoša Čampara, gostovanje na TVSA (Screenshot)
Aljoša Čampara, gostovanje na TVSA (Screenshot)
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara gostovao je u programu Televizije Sarajevo gdje je, između ostalog govorio i o uvođenju "kvartovske policije".

Naime, riječ je o policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo koji bi bili raspoređeni po ulicama, kvartovima, a sve u svrhu podizanja sigurnosti u KS.

"Nakon zadnjeg dešavanja koje se desilo na Vilsonovom šetalištu, uputio sam jednu inicijativu, da se pokuša uvesti kvartovska policija koja bi na neki način možda i mogla prevenirati ove događaje. Ne tvrdim da je to najbolji način, ne osjećam se stručnjakom iz oblasti sigurnosti, ali bilo bi dobro da nam sigurnosne agencije, fakulteti koji se bave sigurnošću daju neke prijedloge kako se ove stvari više ne bi dešavale. Naravno, moramo znati da je Sarajevo glavni grad, da ima velika fluktuacija stanovništva, ulasci, dolasci i izlasci. Sam po sebi, Kanton Sarajevo ima oko 400.000 ljudi. Upravo iz tog razloga sam predložio kvartovsku policiju, gdje bi bila bolja saradnja policijskih službenika sa građanima koji bi se upoznali sa tim kvartovskim policajcima i mislim da bi to polučilo određene rezultate. Neko govori da je to utopija, ali neka ponude neko bolje rješenje, ja ću s složiti s tim", istakao je Čampara.

Čampara govori i to da je svjestan da policijskih službenika nema dovoljno niti u jednoj sigurnosnoj agenciji u BiH, ne samo u MUP-u Kantona Sarajevo.

"MUP KS je u zadnja dva navrata primio po 200 policijskih službenika, najavljuju se novi konkursi, ali isto tako imamo odliv policijskog kadra jer odlaze u penzije i mirovine, tako da ukoliko se nešto ne promijeni 2026. godine možemo imati mnogo veći deficit policijskih službenika nego što ih imamo sada", poručuje Čampara u razgovoru za TVSA.

Cjelokupno gostovanje Čampare možete pogledati na linku.