Zastupnik SBiH
115

Čavalić pojasnio hoće li se sporazum sa SDA i DF-om sa kantonalnog prenijeti i na nivo FBiH

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik Stranke za BiH u zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić komentarisao je jučerašnji sporazum NES-a sa SDA i DF-om o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Čavalić je odmah u početku pojasnio da se ovaj sporazum odnosi čisto na Unsko-sanski kanton.

"Riječ je o čisto kantonalnoj priči i ne treba da se prebacuje na federalni nivo. Posebno zbog činjenice da su prethodno određeni predstavnici Trojke pregovarali sa predstavnicima SDA i DF-a", navodi Čavalić.

Dodao je da u tom smislu se ne može reći da su NES i Stranka za BiH uradili nešto neočekivano.

"Ovo je bio očekivan slijed događaja. Nakon što su predstavnici Osmorke iz USK pregovarali sa SDA i DF-om stvorio se očekivani alibi da predstavnici NES-a i SBiH nastave te pregovore", dodao je Čavalić.

Naglasio je da su pregovori rezultirali sporazumima i, kako navodi, u najboljem su interesu građana USK i privrednika jer taj kanton zaslužuje stabilnu vladu.

"To nije u doticaju sa federalnom pričom tu je Stranka za BiH zajedno sa NES-om sastavni dio Osmorke odnosno šire koalicije sa HDZ-om i drugim koalicionim partnerima", zaključuje Čavalić.

Podsjećamo, predstavnici SDA, DF-a i NES-a sinoć su u zgradi Predsjedništva BiH potpisali koalicioni sporazum o uspostavi vlasti u Unsko-sanskom kantonu.