"Drski, žestoki momci"
81

Čavara o Dodiku: On ne destabilizira toliko koliko je natjeran na to. Mogu razumjeti

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Marinko Čavara, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH komentarisao je "sve oštriju" retoriku partnera u koaliciji, ali i nedavne izjave Milorada Dodika.

"Činjenica je da je kriza ušla među partnere koji su formirali Vijeće ministara BiH i parlamentarnu većinu, a činjenica je i da se ona zaoštrava iz raznih razloga", rekao je Čavara.

Kako kaže, pozitivnu atmosferu je narušio visoki predstavnik.

"Znao je da će narušiti političke odnose i stabilnost i to je upravo uradio. A onda je neko iza toga, da li neko potaknut s neke druge strane, sve oštrija retorika i onda su se insitucije koristile u korist jedne stranke, jednog naroda, bez unaprijed dogovorenih stavova", naveo je Čavara za RTV HB.

Kako kaže, radi se na tome da se vrati na put dogovora.

Govoreći o izjavama Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS rekao je kako "nije sam Dodik ako ćemo reći da destabilizira odnose".

"Mislim da ne destabilizira (op.a. odnose) koliko je natjeran na tako nešto. Ne mogu opravdavati poteze, ali mogu razumjeti iz kojih razloga se tako nešto radi", smatra Čavara.

Dodaje i kako će retorika biti još oštrija kako se približavaju oktobarski izbori.

"U vrijeme izbora je teško postići dogovore jer bi svaki dogovor iziskivao kompromis. Svi to žele izbjeći i predstaviti se da budu drski, žestoki momci protiv nekih izmišljenih neprijatelja jer smo sami sebi neprijatelji ukoliko se ne dogovaramo", zaključio je Čavara.