Državna imovina
35

Čavara pokazao elementarno neznanje o načinu predlaganja zakona, Arnaut mu "održao lekciju"

F. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut reagovao je na izjavu Marinka Čavare da je šokiran da članovi Predsjedništva BiH ne znaju da nisu nadležni za predlaganje zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara kazao je da je šokiran da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović ne znaju da nisu nadležni za predlaganje zakona.

Čavara je naveo da su i ranije Bećirović i Komšić predlagali određene zakone koji uopšte nisu razmatrani u parlamentu i najavio da će tako biti i sada u vezi sa prijedlogom zakona o državnoj imovni koji su "usvojili preglasavanjem".

"Oni nisu uopšte ovlašteni predlagači u skladu sa Poslovnikom doma Parlamentarne skupštine BiH niti po Ustavu i stoga uopšte neće biti razmatran ni ovaj zakon", poručio je Čavara.

Na ovu neutemeljenu izjavu, reagovao je Arnaut koji je kazao da nije šokiran Čavarinim neznanjem, ali da jeste time da je on još uvijek u rukovodstvu državnog Parlamenta.

"Predsjedništvo BiH jeste nadležno da Parlamentarnoj skupštini BiH predlaže zakone! Potvrdio je to Ustavni sud BiH u Odluci U9/00! Tada je osporena ustavnost Zakona o državnoj graničnoj službi BiH koji je 'nametnuo Visoki predstavnik nakon što Parlamentarna skupština BiH nije usvojila prijedlog zakona koji je usvojilo Predsjedništvo BiH'. Podnosioci zahtjeva osporavali su saglasnost Zakona sa Ustavom BiH, ali i nadležnost Predsjedništva BiH da taj zakon inicijalno predloži", podsjetio je Arnaut.

On je istakao da je Ustavni sud je oba navoda odbacio kao “neosnovana”, te potvrdio da “procedura koju je slijedilo Predsjedništvo uoči donošenja Zakona o državnoj graničnoj službi nije u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine.”

"Samovoljnom odlukom da ne dozvoli stavljanje na dnevni red Prijedloga zakon o državnoj imovini, kao i ranije Prijedloga zakona o gasu, Čavara krši niz propisa, od Poslovnika do Ustava. Od te njegove samovolje me, međutim, samo više čudi naivnost mojih kolega koji su vjerovali Čoviću kada ih je ubjeđivao da je Čavara samo privremeno rješenje. Čavara je na tu poziciju postavljen jer se dokazao u opstruisanju izbora nove Vlade FBiH cijeli jedan mandat", poručio je Arnaut.

Dalje je istakao da Zakon o graničnoj službi nametnut intervencijom Visokog predstavnika nakon što Prijedlog Predsjedništva BiH nije usvojen u državnom Parlamentu.

"Kako Čavara ne dozvoljava da se o prijedlogu Predsjedništva uopšte glasa, prva intervencija Visokog predstavnika treba ići u pravcu eliminacije tog opstruisanja Nakon što ga crna lista nije naučila da poštuje Ustav, zakone i Poslovnik, to je jedini logičan slijed", zaključio je Arnaut.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak usvojilo prijedlog zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovini. Prema poslovniku kako se radi o oblasti koja nije vanjska politika odluke se donose prostom većinom.

Iako su male šanse da ovaj zakon bude usvojen, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je namjera prijedloga da ispune obaveze prema presudama Ustavnog suda BiH koji je naložio u svojim odlukama nadležnim da riješe ovo pitanje.