Poruke iz HDZ-a
405

Čavara: Treba sačekati konačne rezultate, treba poništiti odluke ranijih visokih predstavnika

B. R.
Marinko Čavara, jedan od dopredsjednika HDZ-a (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marinko Čavara, jedan od dopredsjednika HDZ-a (Foto: G. Š./Klix.ba)
Jedan od dopredsjednika HDZ-a i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara je komentirao trenutne rezultate izbora za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je izjavio, postoje dirigirani odnosi za člana Predsjedništva i da su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) zadovoljne predizbornom kampanjom.

"Imamo dirigirane odnose za člana Predsjedništva. Zadovoljni smo kampanjom, dobili smo ogromnu podršku i da svi razumiju stanje u Bosni i Hercegovini. Ujedinili smo sve snage koje predstavljaju Hrvate i to je uspjeh", rekao je.

Čavara je poručio da ne može komentarisati izmjene Izbornog zakona, koje je večeras nametnuo visoki predstavnik Christian Schdmit. Smatra da visoki predstavnik treba nametnuti odluke ranijih visokih predstavnika, za koje je naveo da je njima narušen Vašingtonski sporazum.

"Ne mogu komentirati sve odredbe. Schmidt treba staviti izvan snage sve odluke ranijih predstavnika koji su totalno narušili Vašingtonski sporazum. U narednim danima ćemo imati potpuni stav. Nemoguće je sada tačno govoriti i ne bih špekulisao", kazao je.

Naglasio je da je potrebno sačekati konačne rezultate Općih izbora. Kandidat DF-a za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić je u prednosti u odnosu na kandidatkinju HNS-a Borjanu Krišto.