Bez HDZ-a ne može
32

Čeka se odluka o formiranju vlasti u HNK: Čović bira između SDP-a i SDA

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je vruća politička tema a sve zavisi od HDZ-a koji razgovara sa svima i drži u tajnosti krajnje namjere. SDP očekuje da će se preslikati situacija s nivoa Federacija, a SDA je uvjerena da se vlast bez njih neće formirati.

Zastupnik SDP-a u Skupštini HNK Arman Zalihić smatra kako je najprirodnije da se situacija s Federacije preslika na Hercegovačko-neretvanski kanton s tim što, za razliku od federalnog nivoa, u HNK imaju odličnu saradnju sa DF-om kojeg vidi kao partnera u novoj kantonalnoj vlasti.

Kalkulacije političara

"SDP i NIP imaju četiri ruke, a imamo dobru saradnju sa DF-om i očekujemo da tu dogovorimo saradnju do kraja. Time bi u našem bloku bilo šest ruku, a u drugom dva HDZ-a imaju 14, što je dovoljno da se formira Vlada HNK", kaže Zalihić za Klix.ba.

Međutim, ističe da je još sve otvoreno i da se pregovori intenziviraju s ciljem da se vlast u HNK formira, a on vjeruje da će to biti bez SDA.

Sasvim drugog je stava potpredsjednik SDA u HNK Džafer Alić, koji je izabran i za zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK u novom sazivu. On kaže kako je po izjavama SDP-ovih predstavnika jasno da očekuju formiranje vlasti u HNK po uzoru na Federaciju BiH, ali smatra da se to ipak neće dogoditi.

"SDA u HNK ima kapacitet u Klubu Bošnjaka, predsjednika Kuba Bošnjaka i člana rukovodstva Skupštine kojeg je izabrala nova Skupština, tako da u kapacitetu smatramo da trebamo biti dio vlasti", kaže Alić za Klix.ba.

Ističe kako očekuje da će se uvažiti volja glasača i da će se većina definirati u tom smjeru.

"Naš program koji smo na izborima izložili i program drugih stranaka s kojima možemo većinu formirati imaju dosta dodirnih tačaka. HDZ i mi zajedno imamo 18 ruku, tako da nam nedostaju još dvije da bi imali Vladu. Imamo dosta dodirnih tačaka i jedan dio programa smo i u tehničkom mandatu rješavali zajedno. Smatram da uz taj kapacitet i dio podrške određenih stranaka možemo imati dobru prohodnost za sljedeću Vladu HNK", kaže Alić za Klix.ba.

Podsjeća da se u HNK vlast ne može formirati bez HDZ-a koji ima kontrolni paket od 11 ruku kao što SDA ima u Srednjobosanskom kantonu, gdje se već vidi da su ove dvije stranke napravile jedan korak dalje i dogovorili mandatara.

"Očekujemo da će HDZ sličan potez uraditi u HNK i mislim da će onda biti dogovor ove dvije stranke, ko će treći ući u vlast", rekao je Alić za naš portal.

On tvrdi da od Centrale SDA imaju punu podršku za sve što dogovore na kantonalnom nivou, a već je ranije i lider HDZ-a Dragana Čović kazao da niko nije isključen iz pregovora i da je formiranje vlasti na tom nivou posao kantonalnih organizacija, koji bi trebao biti završen do kraja mjeseca.

Kontrolni paket kod HDZ-a

Predsjednik HDZ HNK Stjepan Bošković je već najavio da će se do kraja sedmica znati struktura vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, pa je za očekivati tokom dana definitivnu odluku.

On se jučer sastao i s liderom HDZ-a Draganom Čovićem u Stocu gdje se između ostalog razgovaralo i o formiranju vlasti na kantonalnim nivoima, te je za pretpostaviti da su dogovorili daljnje korake koji se u javnosti s velikim nestrpljenjem iščekuju.

Do zvaničnog oglašavanja HDZ-a je jedino sigurno, prema najavi lidera te stranke, da će Vladu HNK po prvi put predvoditi žena, a za očekivati je i potpuno nova lica svih ministara, jer je Čović najavio da će kadrove podmladiti kako bi unijeli novu energiju koja je evidentno potrebna.

Inače, u centrali HDZ-a u Mostaru se danas s početkom u 12 sati održava prva konstituirajuća sjednica Predsjedništva HDZ-a, nakon što je Čović ponovno izabran za lidera stranke, a kako je najavljeno usvojit će se Poslovnik o radu, te razgovarati o aktivnostima na ustrojavanju stranke.