Neizvjesno usvajanje
6

Čekajući državni budžet: 11 miliona za putne troškove i kockanje s izborima

Dž. L.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Žustra rasprava vodila se danas među državnim parlamentarcima Bosne i Hercegovine o tome trebaju li ili ne po hitnom postupku usvojiti budžet institucija BiH. Ipak, čini se da je za veći dio Parlamenta BiH važnije da institucije dobiju svoje budžete iz nekih drugih razloga, a ne to što je većina domaćinstava u zemlji u teškoj ekonomskoj krizi zbog pandemije.
Raspravljajući o tome da li su ispoštovani proceduralni uslovi o usvajanju budžeta institucija po hitnom postupku, mnogi parlamentarci jasno su istakli "imamo izbore, treba nam budžet". Ipak, drugi smatraju kako nije bilo potrebe da se o budžetu institucija i međunarodnim obavezama BiH raspravlja po hitnom postupku, među kojima su i zastupnici HDZ-a BiH.

Ukoliko budžet danas ne bude usvojen, upitno je i održavanje lokalnih izbora 15. novembra.

Za brojne građane koji su ostali bez posla, s umanjenim plaćama ili bez njih, priča o budžetu institucija čini se prilično dalekom kada su narušeni njihovi kućni budžeti. Ipak, činjenica da je već prva polovina godine prošla bez usvojenog budžeta institucija dovoljno opravdava hitnost postupka njegovog usvajanja, naglasili su danas pojedini parlamentarci, između ostalih i zastupnici SDA i DF-a.

Ipak, dok se s jedne strane rasprava o budžetu institucija vodi u Parlamentu BiH u Sarajevu, a s druge strane među liderima SDA, SNSD-a i HDZ-a u Istočnom Sarajevu, građane ustvari najviše zanima gdje će biti usmjeren budžet i na šta će se najviše izdvajati sredstva u ovo teško vrijeme pandemije.

U ovom trenutku najvažnije je sredstva koja su bila planirana za javne usluge usmjeriti ka zdravstvu i ekonomskim poslovima kako bi budžeti pratili društvene prioritete, to jeste borbu protiv zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije u ovom trenutku, govori nam direktor Centra za politike i upravljanje (CPU) Adis Muhović. On ističe da je u ovom trenutku najvažnije pitanje hoće li se parlamentarci u vrijeme nove krize solidarisati s onima koji su izgubili poslove i ostali bez primanja.

"Odgovornost vlada prema građanima podrazumijeva kreiranje politika i budžeta koji reflektiraju potrebe građana. To znači podnošenje računa građanima za ono što su uradili i izviještavanje o rezultatima svog rada. S druge strane, građani imaju obavezu da vlade drže odgovornima i učestvuju u javnom životu. No to je teško kada vlade ne podržavaju građane da učestvuju. Naše vlade ne objavljuju budžete u formatu koji je pristupačan i razumljiv svakom građaninu i građanki, već objavljuju tehničke dokumente koji nisu konceptualno i terminološki jednostavni za razumijevanje. Izuzetno je teško na osnovu generalne stavke i brojke u tablici razumjeti da li se taj novac racionalno usmjerava. Informisanje i konsultacija građana o najvažnijem godišnjem dokumentu, prije njegovog donošenja, je slaba strana svih nivoa vlasti", upozorava Muhović.

On dodaje i da premijeri u BiH ne informišu građane o prikupljanju i utrošku poreznog novca, te ne daju odgovore na pitanja građana i medija o budžetima i porezima.

Primjera radi, podaci CPU-a pokazuju da bh. vlasti izdvajaju mnogo više novca na opće javne usluge nego za obrazovanje, što nije uobičajena praksa u zemljama EU.

Bivša državna parlamentarka Aleksandra Pandurević iz SDS-a jučer se oglasila kazavši da je Budžet institucija BiH za 2020. skandalozan, jer je za 30 miliona KM veći u odnosu na prethodne godine i to uvećanje je planirano od prihoda od PDV-a.

Pandurević je kazala kako je sramotno da se od lokalnih zajednica i privrede uzima 30 miliona kako bi se zapošljavalo, putovalo i kako bi se usavršavale IT licence.

Inače, ukupna finansiranja institucija BiH u 2020. godini iznose 996 miliona KM i veća su za 30 miliona ili tri posto u odnosu na prošlu godinu. Tekući izdaci planirani su u iznosu od 868 miliona KM, dok su za saniranje ekonomskih šteta pandemije planirana sredstva od 41 milion KM.

Budžetom institucija planirano je izdvajanje i 11,2 miliona KM za putne troškove, dok su izdaci za telefonske i poštanske usluge planirani u iznosu od 7,4 miliona KM. Za usluge prijevoza i goriva planirano je izdvajanje 10,5 miliona KM, dok je za nabavku opreme planirano 17,2 miliona KM. Za održavanje lokalnih izbora u BiH budžetom su planirana sredstva od 4,2 miliona KM.

Detaljnim uvidom u budžet institucija BiH za 2020. godinu jasno se vidi odgovor na pitanje koje postavlja direktor CPU-a. Parlamentarci se neće solidarisati s onima koji su ostali bez plaća i poslova. Ukoliko uzmemo da mjesečno prosječno primaju 5.000 KM, jednostavnom matematikom jasno je da za četiri-pet mjeseci na plaće zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH ode najmanje milion KM.