Sudar s istinom
152

Čemu služi Nezavisni odbor i parlament kada Čović ima svoj plan za RTV FBiH

D. Be.
Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic
Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic
Lider HDZ-a Dragan Čović najavio je da će uskoro biti raspisan konkurs za članove Nezavisnog odbora i za izbor članova UO RTV FBiH, ali da će se uskoro odabrati oni koji će predvoditi, između ostalog, i uredništvo.

"Raspisan je natječaj za neovisni odbor i privodi se kraju za Federalnu televiziju. Treba sada odabrati one koji će predvoditi upravna tijela, menadžment i uredništvo. Sve rješavamo jedno po jedno. Preduvjeti su bili promjena zakona i donošenje adekvatnih odluka u Parlamentu Federacije, što je sada ostvareno", izjavio je Čović.

No, činjenica je da zakon uopće nije promijenjen, niti su izmjene stigle do parlamentarnih klupa, iako Čović kaže "da je to sada ostvareno".

Indikativna je i njegova izjava da će se sada birati oni koji će predvoditi "upravna tijela, menadžment i uredništvo". To znači direktno uplitanje politike u uređivačku politiku javnog servisa jednog entiteta.

Na to, u razgovoru za Klix.ba, upozorava i federalni zastupnik Sanel Kajan koji je i na čelu Komisije za informisanje Parlamenta FBiH.

"I ja sam se pitao, vjerujte. Mi nismo mijenjali zakon, u parlamentu nismo raspravljali o tome, Komisija nije raspravljala o tome. Ne znam na šta on misli. Vidim da spominje premijera, šta su oni dogovorili, meni nije poznato. Parlament kao osnivač RTV FBiH nije donio nikakve odluke o promjeni zakona. Komisija na čijem čelu sam se nije o tome očitovala. Ja sam zakazao sjednicu za 2. septembar, jer je godinama praksa da je cijeli august kolektivni godišnji, iako ja intenzivno radim. Prva tačka dnevnog reda je način biranja i imenovanja članova Upravnog odbora RTV FBiH i očekujem od članova Komisije da izađemo sa zaključkom prema Parlamentu jer na to imamo pravo i obavezu", kaže Kajan.

Očekuje da će Komisija imati kvorum za rad iako ističe da je često "na granici".

"HDZ i Trojka su pokušavali da izbjegnu. Dok sam na čelu Komisije bit će sve po zakonu i prema propisanim pravilima", dodao je.

Na pitanje kako komentariše uplitanje u uređivačku politiku javnog servisa, Kajan kaže da je njemu, kao nekome ko je 30 godina aktivno bio u medijima, apsolutno neprihvatljivo otvoreno uplitanje politike u uređivački odbor RTV FBiH kao javnog emitera.

"Čemu i kakav je onda nezavisni odbor ako direktno i javno Čović, bez skrivenih izjava, kaže da je u potpunosti umiješan u biranje članova."

Na pitanje kakva je praksa bila ranije, Kajan kaže da je to priča stara 20 godina, ali da danas ne bi smjelo biti tako, no da se čini "da je danas još gore nego prije 20 godina kada je posljednji put biran UO."

"O tome ću javno progovoriti i na sjednici Komisije i Parlamenta FBiH. Osobe čija se imena spominju kao potencijalni predsjednici i članovi UO.... Neko ko se predstavlja kao novinar, a pri tome otvoreno širi mržnju, huška, spominje secesiju, poziva se na neke zakone i postojanje paradržavne zločinačke tvorevine koja je postojala na tlu BIH, takav čovjek ne bi smio sjediti u savjetu mjesne zajednice, a ne u UO RTV FBiH. Ne smiješ biti glasnogovornik politike, čovjek koji agituje protiv sopstvene države, koji se poziva na uspostavljanje paradržavnih tvorevina, a želiš sjediti u UO RTV FBiH. To je neprihvatljivo", bio je jasan Kajan.

Podsjetimo, novi Upravni odbor RTV FBiH nije biran godinama, a aktuelna vlast raspisuje konkurs za četiri člana. Opozicija u FBiH problematizuje odluku u raspisivanju konkursa za sva četiri člana UO jer zakon koji je na snazi kaže da se godišnje može izmjeniti samo jedan član Upravnog odbora.

S druge strane, vlast se poziva na savjete pravnih stručnjaka i tvrdi da su zbog dugogodišnjeg neizbora u situaciji kao da prvi put biraju Upravni odbor RTV FBiH za što zakon dopušta da se izaberu sva četiri člana UO odjednom.