Bez diskriminacije
63

Čerkez: Podrška djeci s poteškoćama u razvoju ne smije završiti na detekciji, već inkluziji

Piše: M. N.
Goran Čerkez (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Goran Čerkez (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
BiH je napravila pomake kada je riječ o odnosu i radu s djecom s poteškoćama u razvoju, ali još ima mnogo posla kako bi sistem bio uređeniji, pravedniji i inkluzivniji. U svemu ovome vrlo je bitna rana detekcija koja će omogućiti djetetu adekvatnu pomoć s ciljem da se razvije poput svojih vršnjaka te inkluzija kroz koju će ono biti ravnopravan član društva.

U Sarajevu se danas održava konferencija pod nazivom "Postignuća i perspektive u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja djece: rana detekcija i rana intervencija" u kojoj su učestvovali predstavnici USAID-a, UNICEF-a, vlasti i nevladinog sektora.

Organizator konferencije je Udruženje EDUS u saradnji sa UNICEF/USAID.

Kako je rekao direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy, ova organizacija radi na projektima unapređenja života ljudi s poteškoćama u razvoju već godinama.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

"Svi znamo koliko je bitno da se dijagnoza uspostavi ranije jer će tada dijete imati bolji i sretniji život. Imamo mnoge edukatore i stručnjake širom BiH koji rade s tom djecom i njihovim roditeljima. Cilj današnje konferencije na kojoj smo ih sve okupili jeste da dobijemo nove informacije o ranom uspostavljanju dijagnoze kako bismo mogli raditi na tome. Posebno je bitno osigurati bolju njegu za djecu koja žive u udaljenim mjestima i selima", rekao je Duffy.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Geeta Narayan kazala je kako postoje dobre prakse u Evropi i svijetu koje se mogu primjenjivati u BiH uz određene modifikacije s ciljem da se djeci kod koje se u ranoj dobi otkriju poteškoće u razvoju omogući adekvatna podrška kako bi sustigli svoje vršnjake.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

"Jedna od njih je potpuno inkluzivno obrazovanje, da se djeca koja imaju razvojne poteškoće ne odvajaju u posebne škole, već da se obrazuju vršnjacima. Ta praksa je dobra za djecu s poteškoćama, ali i onu koja nemaju poteškoće, jer ih uči kako da budu saosjećajniji, otvoreniji i da vide da se i druga djeca trude, uče i stječu znanja. Moramo raditi sa svima - s djecom, roditeljima, učiteljima, direktorima, donosiocima odluka i zakona, vlastima i svima u društvu ako želimo iskreno promijeniti stav prema djeci s poteškoćama u razvoju jer postoji i dalje doza stigme i diskriminacije prema ovoj djeci i u BiH, ali i u mojoj zemlji", kazala je Narayan.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez podsjetio je kako je na nivou FBiH usvojena Strategija o ranom rastu i razvoju koja predstavlja vrlo važan dokument u kontekstu detekcije i intervencije prema najranjivijoj populaciji.

"Efikasan zdravstveni sistem može kroz ranu detekciju spriječiti veće posljedice ukoliko detektujemo probleme na vrijeme. Federalno ministarstvo zdravstva je pripremilo niz strateških dokumenata u domenu zakonodavstva i standarda i normativa da se okrenemo jačanju rane detekcije kroz sistem koji već postoji i centre ranog rasta i razvoja. Imamo korektne aktivnosti u domovima zdravlja i kroz ovakve edukacije i zahvaljujući i donatorima očekujemo u narednom periodu da vidimo gdje smo i da ubrzamo taj proces", kazao je Čerkez.

Istakao je kako je u ovom procesu veoma bitna uloga partnerskih organizacija poput EDUS-a te da se nadaju dobrim rezultatima.

"Očekuje se da i drugi sektori daju veću podršku i imaju više rada s porodicama jer bez cjelokupnog sistema teško je očekivati rezultate. Ta intervencija ne smije završiti na detekciji, već na inkluziji", zaključio je.

Cijeli event se održava kao rezultat dva projekta koje realizira Udruženje EDUS uz podršku ova dva donatora. Udruženje EDUS je domaćin i posljednje četiri godine aktivno zagovara provođenje i unaprijeđenje Strategije za rani rast i razvoj.