Ništa bolje nego jučer
2

Cesta prema Buturović Polju je i dalje loša: Mještani nemaju struju, a vodu su im donijeli jutros

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Situacija u mjestu Buturović Polje kod Konjica i okolnim selima je i danas jako loša.

Sve putne komunikacije prema ovom mjestu i danas su blokirane zbog velikog odrona na putevima.

U mjestu Obri voda je odnijela most, tako da su do ugroženih područja tek jutros stigli pripadnici Civilne zaštite, izjavio je za Fenu don Marin Marić, župnik u Obrima. On je kazao da od petka u 2 sata nemaju struje i telefona.

"Ono što je najteže jest da ljudi nemaju vode. S planine Bokševice pokrenula su se klizišta koja su nas u potpunosti odsjekla od svijeta. Tek jutros su do ugroženih područja pješice stigli pripadnici Civilne zaštite i donijeli bidone vode i par agregata", rekao je Marić.

Dodao je kako bateriju mobitela puni u automobilu jer nema drugog načina te se nada da će se ubrzo raščistit putni koridor kako bi žiteljima, među kojima ima i bolesnih, mogla stići prijeko potrebnu pomoć.

Osim tog sela, jako loša situacija je i u selu Seonica. Iz tog mjesta nam se javila jedna čitateljica kioja je kazala da u mjestu nema pitke vode i da teren niko nije počeo da čisti nakon jučerašnjih poplava. Selo je udaljeno tri kilometra od Buturović Polja, cesta u njegovom centralnom dijelu je uništena.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) rečeno je danas da sve službe rade na traženju nestalih, čišćenju terena i uspostavi što više saobraćajnih koridora prema Jablanici i Konjicu.

Također, službeno su potvrdili kako je u bujičnim poplavama u Jablanicu i Konjicu život izgubilo 13 osoba, dok se njih 10 vodi kao nestale. Od toga broja jedna smrtno stradala osoba je iz Buturović Polja, a ostale su iz Jablanice.