Informacije za vozače
46

Ceste koje vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje blokirane za saobraćaj, ovo su alternativni pravci

I. Sa.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, a vozačima se skreće pažnja i na mjestimično jake udare vjetra i povećanu opasnost od odrona.

Režim saobraćaja izmjenjen je na pojedinim dionicama u područjima pogođenim poplavama, klizištima i odronima. Vozači se savjetuju da prate informacije BIHAMK-a i izbjegavaju rizična područja. U ovakvim situacijama važno je ostati oprezan i pratiti uputstva ovlaštenih lica.

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Alternativni pravci su: Sarajevo - Novi Travnik - Rostovo - Bugojno - Kupres - Tomislavgrad - Posušje - Mostar ili Sarajevo - Foča - Tjentište - Gacko - Mostar.

Na dionici Konjic - Jablanica mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć.

Otežano, jednom trakom naizmjenično, saobraća se na magistralnom putu Jablanica - Prozor.

Na putu Konjic - Borci - Ruište ima mulja na kolovozu, ali mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila (otežano, jednom trakom naizmjenično).

Na regionalnom putu R-408 Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen je saobraćaj za vozila preko 7,5 tona (alternativni pravci su u funkciji).

Zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila na regionalnom putu R-443 Kreševo–Alagići. Preporučuje se vozačima da prate upute lokalnih vlasti i koriste alternativne pravce.

BIHAMK napominje da će svi građani kojima su vozila oštećena u poplavama dobiti besplatan prevoz vozila do najbližeg servisa ili, u slučaju manjeg oštećenja, uslugu mehaničarske pomoći na cesti.

Dovoljan je poziv na broj telefona za pomoć na cesti 1282 i ekipe će, u skladu sa mogućnostima i razvojem situacije, pomoć pružiti najbrže moguće.

BIHAMK još jednom podsjeća sve motorizovane građane da je broj pozivnog centra 1282 dostupan 24 sata, te da je za sve informacije o stanju na putevima operativan broj Informativnog centra 1325.