Neočekivano?
207

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

A. Ku.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) palo je na testu općeg znanja koje je realizovala ova ustanova, potvrđeno je za Klix.ba.

Prvi put nakon 20 godina UIO sprovela je polaganje općeg dijela stručnog ispita za rad na poslovima indirektnih poreza, kako je to i definisano Pravilnikom o polaganju stručnog ispita za rad na poslovima indirektnih poreza zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje.

"Smatramo za potrebnim istaći da u gotovo svim zemljama, kako u okruženju tako i šire, ovakve institucije imaju školske centre i ovakav vid ispita se organizuje za svakog zaposlenog, najčešće odmah po zasnivanju radnog odnosa. Međutim, u Upravi za indirektno oporezivanje, polaganje se organizovalo tek sad prvi put nakon 20 godina od propisivanja te obaveze", kažu iz UIO za Klix.ba.

Službenici su polagali test općeg znanja iz tri oblasti: Organizacija UIO i Upravnog odbora UIO, Kodeks ponašanja zaposlenih u UIO, Disciplinska i materijalna odgovornost zaposlenih.

Test je položilo 87 kandidata, od 127 koliko je pristupilo testiranju. Popravni ispit iz jedne oblasti ima 18 kandidata, dok ponovni ispit polažu 22 kandidata.

Ispitu iz opravdanih razloga nije pristupilo šest kandidata koji imaju obavezu polaganja.

"Kandidati koji nisu položili ispit, imaju pravo na popravni ispit. Kandidati koji nisu položili ispit općeg znanja premješteni su sa pozicija na kojima su obavljali poslove opće djelatnosti u UIO na neke druge, niže pozicije", kazali su nam iz UIO.

Iz UIO ističu da je zakonom, a i pravilnikom propisano obavezno polaganje ovog ispita za sve zaposlene koji rade u osnovnoj djelatnosti.

"UIO će i ubuduće nastaviti sa implementacijom navedene zakonske odredbe i pravilnika, te će u narednom periodu biti organizovane i nove provjere znanja, a što će svakako doprinjeti unapređenju znanja i osposobljenosti zaposlenih za postizanje postavljenih ciljeva i mogućnosti da odgovore svim izazovima koji se stavljaju pred jednu modernu i stručnu carinsko-poreznu administraciju", zaključuju iz UIO.