BiH
4

CIK BiH predstavio aplikaciju za unos i obradu izbornih rezultata

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u Sarajevu predstavila aplikaciju jedinstvenog izbornog informacionog sistema za unos rezultata i održala obuku predstavnika općinskih, odnosno gradskih izbornih komisija koje će novi sistem koristiti za unos rezultata lokalnih izbora 2. oktobra.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić pojasnio je da nova aplikacija predstavlja nadgradnju starog sistema unosa rezultata i da će omogućiti općinskim, odnosno gradskim izbornim komisijama da na licu mjesta otklone neke nelogičnosti ukoliko se pojave.

Prema njegovim riječima, odmah po unosu rezultata sa obrazaca dobijenih sa biračkih mjesta bit će vidljivo ukoliko postoji neka nelogičnost, jer ih aplikacija neće moći prihvatiti.

"Ukoliko se radi o nelogičnosti takve prirode da ne utiče na mandate ili na zloupotrebu izbornog procesa, opštinskim komisijama biće omogućeno da zatraže od CIK-a dozvolu da na licu mjesta otvore vreće sa glasačkim listićima i utvrde pravo stanje kako bi ga unijeli u aplikaciju", objasnio je Šantić.

On je podsjetio da je otvaranje vreća sa listićima do sada bilo moguće tek nakon što se sav materijal prikupi u Glavnom centru za brojanje.

"Smisao aplikacije jeste da se kontrolni unos koji je ranije rađen u Glavnom centru za brojanje završava u opštinskoj izbornoj komisiji", istakao je Šantić i dodao da ostaje mogućnost ponovnog brojanja glasačkih listića, ali tek nakon utvrđenih izbornih rezultata.

Predsjednik CIK-a rekao je da sve ovo treba da omogući ubrzanje procesa objedinjavanja izbornih rezultata i njihovu veću preciznost.

Prema Šantićevim riječima, predsjednici opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija danas su upoznati o osnovnim elementima aplikacije.

"Od 20. do 23. septembra slijedi proces obuke glavnih kontrolora u opštinskim izbornim komisijama, a 26. septembra imaćemo kontrolno testiranje. Znači aplikacija će biti puštena prema krajnjim korisnicima - općinskim izbornim komisijama i tada će se vidjeti da li ima nekih tehničkih poteškoća", zaključio je Šantić.