Zbog neregularnosti
79

CIK naredio otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova na pojedinim biračkim mjestima

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH izdala je naredbu općinskim i gradskim izbornim komisijama za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića sa pojedinih biračkih mjesta iz razloga što birački odbori nisu pravilno utvrdili izborne rezultate.

Pojedini kandidati za općinska vijeća u Kantonu Sarajevo objavili su da će se glasovi ponovo brojati na sedam biračkih mjesta u Novom Gradu Sarajevo, pet biračkih mjesta u općini Centar Sarajevo, tri u Starom Gradu te na nekoliko biračkih mjesta u Novom Sarajevu.

Međutim, CIK još nije potvrdio ove informacije, niti je objavio informaciju o biračkim mjestima u BiH na kojima se vreće iznova otvaraju.

Iz CIK-a su saopćili da su skladu s Pravilnikom o provođenju izbora u BiH općinska/gradska izborna komisija po dobijanju naredbe vrši pripreme za brojanje na način da imenuje tim za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića koji će vršiti brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja utvrđenih izbornih rezultata i pisanim putem obavještava akreditovane posmatrače o mjestu i vremenu brojanja glasačkih listića.

Izborna komisija organizira ponovno brojanje glasačkih listića odmah po dobijanju naredbe od Centralne izborne komisije BiH, vodeći računa o obaveznom prisustvu akreditovanih posmatrača.