Poznata imena
49

CIK objavio liste kandidata za lokalne izbore u BiH, evo ko predvodi stranke u Sarajevu

N. Ž.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovina objavila je preliminarne liste kandidata za lokalne izbore koji će se u našoj zemlji održati u oktobru ove godine.

Posebno su interesantne liste kandidata koji će se boriti za povjerenje građana u općinama u Kantonu Sarajevo.

Novi Grad

Počevši s najvećom općinom u BiH, Novi Grad, gdje će se za načelničko mjesto boriti Semir Efendić (Stranka za BiH) i Mirza Selimbegović ispred koalicije Trojka (SDP, NS, NiP).

Što se tiče predvodnika stranačkih lista, listu Snage naroda, koju vodi ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak, predvodi Denis Đogić. Ukupno imaju 27 kandidata.

Maja Muftić Đedović će predvoditi listu od 25 kandidata stranke Za nove generacije, dok će listu SDA, koja broji 36 kandidata, predvoditi Kenan Kolašinac.

Haris Rustemović je prvi na listi stranke Narodni evropski savez (NES) koja broji 32 kandidata, a 35 kandidata SDP-a predvodi Abel Baltić. Nezir Handžić je prvo ime liste Stranke za BiH od ukupno 36 kandidata, a NiP-ove kandidate, njih 36, predvodi Dino Okerić.

Na prvom mjestu kandidata Naše stranke, kojih ukupno ima 36, nalazi se Sanela Klarić, a 30 kandidata Demokratske fronte (DF) predvodi Mirza Memišević.

Novo Sarajevo

U Novom Sarajevu ćemo vidjeti borbu četiri kandidata za načelničko mjesto, a među njima nema aktuelnog načelnika Hasana Tanovića.

Umjesto njega, SDP je kandidovao Benjaminu Karić, a protiv nje će se boriti Muamer Bandić (SBiH), Afan Kalamujić (Platforma za progres) i Nedžad Koldžo (Naprijed).

Što se tiče stranaka, listu od 13 kandidata Snage naroda s prvog mjesta predvodi Amina Lubovac, dok 36 kandidata SDA predvodi Kerim Balić. SDP-ovu listu od 35 kandidata predvodi Samir Suljević, dok će listu SBiH-a predvoditi Omer Begović. Kandidata ukupno ima 36.

Samir Avdić će biti predvodnik kandidata NiP-a, kojih ukupno ima 36. Toliko ima i Naša stranka, a predvodnica je Vildana Bešlija. Listu od 27 kandidata DF-a predvodi Mirza Ramić.

Centar

Općina Centar ima čak pet kandidata za načelnika. Ispred NS i SDP-a će kandidat za novi načelnički mandat biti Srđan Mandić, dok će protukandidati biti Dennis Gratz (DF), Sead Srna (NES), Hajrudin Mulić (Demokratska stranka BiH) i Tarik Jažić (PZP).

Stranačku listu od 12 kandidata Snage naroda predvodi Mirsad Bahtanović, a 35 kandidata SDA predvodit će s prvog mjesta Hamdija Hasanović.

SDP-ovu listu od 36 kandidata predvodi Belma Kapo, a SBiH i njenih 36 kandidata predvodi Mehmed Muharemović. NiP-ovih 36 kandidata predvodi Jasmin Ademović, dok NS predvodi Alen Girt. Ova lista također ima 36 kandidata. DF-ovu listu od 30 kandidata će s prvog mjesta predvoditi Adnan Lukač.

Stari Grad

Kao i Novi, Stari Grad će također imati dva kandidata za načelnika. Riječ je o kandidatu SDP-a Irfanu Čengiću, koji je i aktuelni načelnik, te kandidatu SDA Dženanu Selimbegoviću.

Stranačku listu SDA od 36 kandidata predvodi Jahja Muhasilović, dok listu SDP-a, koja ima isti broj kandidata, predvodi Muamer Mekić. Maksimalan broj kandidata ima i NiP, a prvi na listi je Emir Bićo.

Imran Hodžić s prvog mjesta predvodi 21 kandidata SBiH, a NS će predvoditi Vibor Handžić. Njihova lista broji 35 kandidata. Vedad Deljković će predvoditi listu DF-a od 36 kandidata.