Rok do 23. jula
48

CIK objavio uputstvo za registraciju birača izvan BiH koji žele glasati na lokalnim izborima

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je uputstvo državljanima BiH koji se žele prijaviti za glasanje. Oni prijavu mogu podnijeti putem zvanične web stranice CIK-a do ponoći 23. jula 2024. godine.

Državljani BiH koji su se prijavili da glasaju izvan BiH na prošlim Općim izborima putem portala e- Izbori, potrebno je da potvrde svoju prijavu, dopune eventualne izmjene ako ih je bilo i dostave potrebnu dokumentaciju.

Kako bi birač podnio prijavu neophodno je da do krajnjeg roka za podnošenje prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine:

  1. Otvori korisnički nalog

  2. Prijavi se na portal e-Izbori

  3. Unese podatke za prijavu za glasanje izvan BiH

  4. Priloži identifikaciona dokumenta

  1. Na kraju šalje prijavu.

Nakon otvaranja korisničkog naloga na unesenu e-mail adresu birač dobija potvrdu o uspješnoj prijavi na portal e-izbori sa korisničkim imenom i šifrom.

Da bi prijava bila uspješna potrebno je da iz e-mail poruke pokrene link "potvrda e-maila" nakon čega dobija potvrdu o uspješnom potvrđivanju i mogućnost da se prijavi u elektronski sistem.

Prijava u elektronski sistem se radi unošenjem e-maila i dobijene šifre i to u roku od 15 minuta od prijema šifre, zatim se klikne na "prijava". Nakon prijave u aplikaciju potrebno je da odmah izmjene pristupnu šifru klikom na "izmjena šifre".

Zatim se prvo otvara obrazac sa općim podacima koje je potrebno pročitati a zatim kliknuti na "naprijed". Drugi korak je popunjavanje obrasca prijave za glasanje izvan BiH a nakon popunjavanja obrasca potrebno je kliknuti na "snimi podatke".

U formi tri obrasca klikom na "učitaj dokument" otvorit će se prozor elektronski pohranjenih dokumenata. Kliknuti na dokument koji se želi priložiti i na kraju pritisnuti tipku "štampaj obrazac".

Štampani obrazac obavezno potpisati istovjetno potpisu na identifikacionom dokumentu, slikati ili skenirati i preći na formu obrasca četiri i kliknuti na "učitaj dokument", označiti snimljeni obrazac prijave i kliknuti na "open".

Nakon učitavanja provjeriti sa desne strane da li je učitan dokument. Prije slanja prijave mogu se provjeriti uneseni podaci a zatim kliknuti na "pošalji zahtjev".

Kada Centralna izborna komisija BiH obradi zahtjev obavijest će biti dostavljena na e-mail podnosioca zahtjeva. U slučaju nejasnoća putem aplikacije birač može podnijeti zahtjev za podršku.

Do 3. jula 2024. godine portalu e-izbori pristupilo je i otvorili nalog 17.018 korisnika od čega 13.623 birača ispunjava uslove za glasanje izvan BiH.