Razlika 53 glasa
234

CIK odbio prigovor SDA, kandidat Trojke za načelnika Bugojna uradio sve po zakonu

F. H.
Edin Mašić
Edin Mašić
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je odbila prigovor SDA po pitanju kandidature Edina Mašića za načelnika Bugojna.

"27. septembra 2024. godine SDA je dostavila CIK-u prigovor protiv Edina Mašića kandidata Koalicije Trojka (SDP, NiP i NS) da je imenovani u statusu državnog službenika, a da je kandidat za načelnika. U postupku po prigovoru utvrđeno je da je imenovani prije nego što je ovjerena kandidatura 3. jula od općine Bugojno zatražio da mu se riješi status, s obzirom da je kandidat, Imali smo ćutnju i nije riješeno po zahtjevu. Tek po nalogu Upravne inspekcije općina je 3. oktobra donijela rješenje o odsustvu po ovom zahtjevu", objašnjeno je na sjednici CIK-a.

Ističe se da je Mašić u međuvremenu tražio pravo na godišnji odmor i koristio ga u vrijeme kampanje.

"Imenovani je u svemu postupio u skladu sa zakonom i nisu prekršene odredbe ni Izbornog zakona, ni Zakona o državnim službenicima te je prijedlog službe da se prigovor SDA odbije kao neosnovan", zaključeno.

Odluka je usvojena jednoglasno.

Podsjećamo, iz SDA su tvrdili kako je Mašić nije podnio ostavku na poziciju državnog službenika, niti je u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH regulisao svoj status njegovim stavljanjem u stanje mirovanja.

"Umjesto toga, od trenutka potvrđivanja kandidature, tokom predizborne kampanje pa sve do današnjeg dana nije mijenjao svoj radno-pravni status, te je konzumirao sva prava koja mu taj status garantuje. Uzimajući u obzir te činjenice, kandidatu koalicije 'Trojka' za načelnika Općine Bugojno ne može biti dodijeljen mandat, čak i ukoliko ga eventualno osvoji", tvrdili su iz SDA.

Prema posljednjim podacima CIK-a Edin Mašić ima 6.142 glasa, kandidat SDA Mirza Idrizović 6.089 glasova.