Pogledajte kako izgleda
20

CIK organizovao simulaciju glasanja uz optičke skenere, bit će korišteni na 145 mjesta

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Centralna izborna komisija danas je u Vogošći organizovala simulacija glasanja uz upotrebu optičkih skenera.

Kako je navedeno, cilj ove simulacije jeste upoznavanje građana s radom skenera kao i načinom glasanja uz upotrebu novih tehnologija.

Prisutni su mogli vidjeti kako skeneri funkcionišu od samog početka pa sve do kraja, odnosno stavljanja listića u uređaj koji bi trebao registrovati glas.

Centralna izborna komisija preuzela je 174 optička skenera 9. septembra, a ukupna vrijednost opreme je oko pola miliona dolara.

Ovaj pilot projekat predstavlja ključnu komponentu aktivnosti USAID-a "Podrška izbornom integritetu" i bit će implementiran na 145 biračkih mjesta u sedam ključnih izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor. Cilj projekta je unaprijediti izborni integritet i transparentnost rezultata, te izbornog procesa.

Osim današnje simulacije u Vogošći, CIK će slične događaje organizovati i u drugim općinama i gradovima gdje će ove godine biti implementirano skeniranje listića na ovaj način.

"Centralna izborna komisija BiH izražava duboku zahvalnost svim međunarodnim partnerima na podršci u uvođenju novih tehnologija. Ističemo da je očuvanje izbornog integriteta i transparentnosti ključ za održavanje demokratije", saopćili su ranije iz CIK-a.