Sigurnost i zaštita
78

Civilna zaštita Općine Ilidže imala pokaznu vježbu: Prikazana reakcija u slučaju poplava

B. R.
Pokazna vježba Civilne zaštite Općine Ilidža (Foto: Općina Ilidža)
Pokazna vježba Civilne zaštite Općine Ilidža (Foto: Općina Ilidža)
Na Ilidži je danas održana pokazna vježba "Spremnost struktura civilne zaštite Općine Ilidža".

Kako su saopćili iz Općine Ilidža, povodom održavanja ove vježbe, ispred Doma kulture u Hrasnici je održana smotra organizovanih struktura Civilne zaštite Općine Ilidža.

Načelnik i komandant Štaba civilne zaštite Općine Ilidža Nermin Muzur (NiP) obratio se na početku smotre, napomenuvši da je realizirano mnogo aktivnosti, kako na opremanju, tako na edukaciji struktura Civilne zaštite da bi se pravovremeno reagiralo u nepredviđenim situacijama.

Nakon smotre, na bazenu RVI je održana pokazna vježba, koja je imala za cilj testirati spremnost i djelovanje u kriznim situacijama, a prisutni su imali priliku upoznati se s pravilnim postupcima reakcije na različite scenarije nesreća i katastrofa, čime je, kako su ocijenili nadležni, demonstrirana spremnost i koordinacija relevantnih službi.

U vježbi su učestvovali Štab civilne zaštite Općine Ilidža, Služba civilne zaštite Općine Ilidža, službe zaštite i spašavanja, povjerenici Civilne zaštite Općine Ilidža i pripadnici Policijske stanice Ilidža, a prisutni su bili i Aldin Brašnjić i Dženan Brkanić, direktori Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite.

"Općina ilidža je primjer kako treba da funkcionira sistem civilne zaštite. Ove vježbe su pokazatelj da su oni uvijek spremni da odgovore na prirodne i druge nesreće i zaista čestitam svima na uspješno odrađenoj vježbi", izjavio je Brašnjić.

Kako su saopćili iz Općine Ilidža, pokazne vježbe poput ove ključne su za pripremu zajednice i minimiziranje potencijalnih šteta u slučaju vanrednih situacija. Podsjećaju na važnost uloge civilne zaštite u lokalnim zajednicama.

"Jako sam zadovoljan jer su pokazali visok stepen organiziranosti i profesionalizma u svim današnjim akcijama. Koristim priliku da pohvalim lokalnu zajednicu koja je pokazala evidentan napredak u sistemu zaštite i spašavanja i koja je prepoznala bitnost struktura civilne zaštite. Osim što je proveo veliki broj infrastrukturnih projekata, načelnik Muzur nije zanemario činjenicu da je civilna zaštita jako bitan segment", naveo je Brkanić te je još jednom pohvalio uspješnu vježbu.

Brza reakcija, dobra koordinacija i profesionalnost, kako su poručili nadležni, inspirišu povjerenje u mogućnost timova Civilne zaštite da zaštite građane u slučaju stvarne nesreće i katastrofe.

"Prisustvovali smo vježbi spašavanja i evakuacije ugroženih s područja zahvaćenih poplavom. Služba civilne zaštite Općine Ilidža s općinskim jedinicama civilne zaštite je danas pokazala spremnost i zavidan nivo organizacije, spremnosti i opremljenosti kada su u pitanju ovakve situacije", konstatirao je Muzur.

Nada se da u narednom periodu nećemo imati priliku da se ove vještine, koje su danas demonstrirane, pokazuju i u realnosti, nego da će se znanja i vještine pokazivati samo na ovakvim vježbama.

Zahvalio se svima na učešću te je naglasio da će se pokušati strukture civilne zaštite još više unaprijediti i što je moguće bolje opremiti jer je sigurnost građana na prvom mjestu, saopćili su iz Općine Ilidža.