Traži da se ubrza rad
41

Čović nezadovoljan tempom rada vlasti i imenovanja kadrova: Bojim se da sve ide presporo

V. K.
Dragan Čović (Screenshot: RTV HB)
Dragan Čović (Screenshot: RTV HB)
Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović obratio se medijima nakon druge sjednice Predsjedništva HDZ-a u Mostaru te se osvrnuo na dinamiku formiranja vlasti i odnose sa partnerima na državnom i entitetskom nivou vlasti.

Na početku konferencije, Čović se osvrnuo na evropski put Bosne i Hercegovine te je rekao kako se partneri u vlasti moraju pridržavati provođenja zakona koji su neophodni za nastavak EU puta.

"Želimo pokušati imati šest ili sedam zakona u proceduri. Iduće sedmice će biti jako puno sastanaka sa međunarodnim predstavnicima i između stranaka koje predstavljaju vlast na državnom i entitetskom nivou. Evidentno je da neko još uvijek pokušava destabilizirati procese u BiH. Moj stav je da se ne smijemo baviti sami sobom već moramo biti proaktivni i napraviti iskorak ka EU", rekao je Čović.

Između ostalog, Čović je rekao kako se trenutni procesi formiranja vlasti i razgovora odvijaju sporije nego što je zamišljeno.

"Za dva kantona smo napravili presjek stanja i dogovorili djelovanje kako bismo vidjeli je li realno to završiti u narednu sedmicu ili dvije. Naravno, želimo analizirati neke stvari zajedno, a to je primarno odnos koji imamo unutar naših stranaka. Imat ćemo HNS gdje ćemo se dogovoriti o dinamici aktivnosti. Želimo imati i češću komunikaciju sa partnerima. Bojim se da je ovaj tempo prespor", mišljenja je Čović.

Kako je naveo partneri bi se trebali sastati 22. juna u Sarajevu.

"Bit će tu i predstavnici međunarodnih institucija. Tada dolazi i Viktor Orban pa ćemo termine prilagoditi jer je on u službenoj posjeti. U toj sedmici će biti sastanci i sa EU delegacijom te američkom administracijom. Insistiramo da ti zakoni moraju proći kroz Vijeće ministara pa doći u Parlament. Ako bih smio procijeniti, mislim da ćemo glavninu teških rješenja imati usaglašene naredne sedmice", rekao je predsjednik HDZ-a.

Tokom razgovora sa medijima Čović se osvrnuo i na imenovanje sudija u Ustavni sud.

"Što se tiče Ustavnog suda, slučajno sam bio na njihovoj konferenciji o izvršenju odluka. Mislim da prva stvar koju trebamo uraditi jeste imenovati suca koji nedostaje i insistirat ćemo da u skladu s dogovorom završimo proces imenovanja naredne sedmice. Tada ćemo imati sedam sudaca u Ustavnom sudu. Naravno da otežava proces ako nemate predstavnika jednog naroda. Tu temu ćemo razmatrati naredne sedmice kada se sastane Trojka, HDZ i SNSD", poručio je.

Na kraju Čović je komentirao i formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu te je rekao kako HDZ čeka ponude SDP-a odnosno SDA.

"Vodimo razgovore paralelno i u fazi smo snimanja. Moje pitanje svim sagovornicima je bilo: 'Dajte mi precizno imena koja će podržavati vašu ideju'. Nama treba 20 imena. Danas opcija ima 14 ruku. Treba nam još minimalno šest. To je zadatak i jednima i drugima. Ako ne možete, recite pa ćemo se mi potruditi da imamo naprimjer 16 ruku pa osigurajte četiri. Što se tiče HDZ-a imamo sva imena, sve su novi ljudi i mlade osobe", zaključio je Čović.