Nakon sjednice HNS-a
96

Čović otkrio da li će izbaciti SDA iz vlasti u Mostaru i poručio: Jasno je da će HDZ dati gradonačelnika

B. R.
Dragan Čović i Andrijana Katić (Foto: HNS)
Dragan Čović i Andrijana Katić (Foto: HNS)
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-a Dragan Čović obratio se javnosti nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

Govorio je o tome da li će HDZ nakon lokalnih izbora pokušati formirati vlast s Trojkom (SDP, NiP, NS), a ne sa SDA, kao čin "revanšizma" prema SDA.

"Niko ne može SDA izbaciti iz vlasti jer piše kako se bira struktura Gradskog vijeća. I kada bi to neko želio to da uradi, ne može uraditi. Ne ulazim u to - onaj ko je dobio kod Bošnjaka bit će partner. To je korektno, džentlmensko ponašanje. Dao Bog da je HDZ dobio 16 mandata. Ne postoji niti jedna osoba koja može kazati kako će se preračunati mandati", rekao je Čović.

Za njega je, kako je izjavio, jasno da će HDZ dati gradonačelnika Mostara.

Osvrnuo se i na opasnosti od malverzacija s pomoći za područja pogođena poplavama i odronima, kazavši da je bitno da se pomoć usmjeri preko institucija kako bi se ta pomoć pratila i kako bi se znalo ko je za šta odgovoran. Ocijenio je da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine "izvrsno" radi nakon prirodne katastrofe.

Naglasio je da je njemu besmisleno vozati se na mjestu stradanja, "gdje ljudi rade, pored tijela za onima za kojima se traga".

Čović je pozvao entitetske institucije da, kako je naveo, hitno iskoriste sve što imaju kako bi odmah razriješile slučaj prijetnji ministrici kulture i sporta Sanji Vlaisavljević (HDZ).

Najavio je skori sastanak s koalicionim partnerima u Sarajevu, u Parlamentu Bosne i Hercegovine, čiji će domaćin biti SDP.