Sarajevo
81

Čović: Pitanje svih pitanja nakon izbora bit će Izborni zakon, nije bilo ucjena vezanih za budžet

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao press konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene prakse "Kava sa" te tom prilikom govorio o najaktuelnijim političkim temama u BiH.

Na pitanje povodom posljednjih sankcija američke administracije za firme i pojedince iz entiteta Republika Srpska, u kojima je navedeno da su Milorad i Igor Dodik na neki način ucjenjivali usvajanje budžeta dobijanjem određenih tendera, Čović kaže da nije bilo nikakvih pritisaka vezanog za kompanije i budžet.

Podsjetimo, u obrazloženju sankcija navedeno je: "Na primjer, tokom 2024. godine, Igor i Dodik iskoristili su kontrolu koju imaju nad visokim dužnosnicima u vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) za manipulisanje izradom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti kompaniji Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group — subjektu koji je u pomenutoj mreži—mimo konkurentskog procesa".

Na pitanje o tzv. razdruživanju, teme koju forsira vlast u RS-u, Čović kaže da nema šanse za tako nešto.

"Mi smo do sada imali desetke različitih inicijativa kako promijeniti Ustav BiH. Inicijative koje govore o decentralizaciji, centralizacije, razdruživanju bilo je i biće, izgovorene sa različitih pozicija. Ja sam uvijek govorio o ustavnom domoljublju. Nema šanse da se iko razdruži, za to nema ustavnih preduvjeta. Postoje želje, ali BiH je nedjeljivo društvo", istakaoje Čović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

On je rekao da ima previše nametnuuhh odluka visokog predstavnika, posebno u FBiH da se promijeni ustavni ambijent.

"Kad završimo pregovaranje među strankama imamo intervenciju, jer strane koje pregovaraju nisu baš samostalne. Nekoliko puta dogovorimo pa to ne bude i dovedemo se u pitanje trebamo li uopće pitati. Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon i to da riješimo. Pričat sa predstavnicima međunarodne zajednice da se ne miješaju", naglašava lider HDZ-a.

Kada je u pitanju državna imovina, Čović kaže da je državna imovina za njega sve što je imovina i općine i kantona i entiteta i države i ne može se razlučiti.

Južna plinska interkonekcija

Jedno od pitanja koje i dalje stoji u ladicama vlasti u FBiH je Južna plinska interkonekcija. Čoviću je sporno što se insistira da tom konekcijom upravlja BH Gas.

"Jedina konfuzija što se insistiralo da to radi BH Gas, a drugi da se osnuje nova kompanija. Počelo se igrati da se radi o zaustavljanju projekta. A to je isto kao što postoje i dvije pošte i dvije elektroprivrede u FBiH. To je ravnoteža koju je trebalo napravit, a južna interkonekcija prolazi većinom gdje žive Hrvati", izjavio je Čović.

Kaže da u BH Gasu ne radi nijedan Hrvat.

"Tražimo rješenja koja će pomiriti ove odnose, imamo nekoliko prijedloga u proceduri. Uvjeren da bi brzo mogli doći do nekog dogovora", istakao je i dodao da treba novo javno poduzeće i da to nije BH Gas.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Čelnik HDZ-a kaže da se ne bavi time d ali če dobiti američke sankcije te da ga sankcije neće zaustaviti da radi u interesu Hrvata i BiH.

Potom se dotakao određenih imenovanja na koja se čeka, poput direktora FUP-a i nekih drugih, kazavši da će u narednim mjesecima biti konkursi.

Kada je riječ o fiskalnoj reformi u FBiH, Čović kaže da se mora raditi brzo, ali da ne smije biti grešaka te da bi se puno toga moglo pokvariti.

"Vlada FBiH u nemogućim uslovima radi odličan posao. Zaduženje od 100 miliona nije ništa, da smo ozbiljni zaduživali bi se milijarde u vrijeme inflacije", kaže Čović.

Na kraju je istakao da svaki put kaže visokom predstavniku Christianu Schmidtu da OHR treba biti izmješten te da nije trebao nametati posljednje izmjene Izbornog zakona.

Naredni sastanak državne koalicije će biti u Mostaru 2. jula, a Čović kaže da će se tada vidjeti da li koalicija funkcionira.