Vlast na državnom nivou
47

Čović uoči sastanka s Nikšićem i Dodikom: Moguće da danas usaglasimo dio Izbornog zakona

M. G.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) održala je petu proširenu sjednicu svojeg Predsjedništva u Mostaru. Na sjednici su prisustvovali predsjednici kantonalnih i regionalnih odbora i organizacije HDZ BiH za Distrikt Brčko.

Glavne tačke rasprave na sjednici bile su funkcionalnost izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima vlasti, unutarstranačke aktivnosti usmjerene na jačanje uloge HDZ BiH u političkom okruženju Bosne i Hercegovine, te planovi za obilazak općina i gradova radi jačanja prisutnosti HDZ-a i povezivanja sa svojim biračkim tijelom.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, istakao je da je razgovarano i o zahtjevima EU i zakonima koji trebaju biti usvojeni na nivou Bosne i Hercegovine. On je najavio da će danas raspravljati o tim pitanjima sa svojim koalicionim partnerima u Mostaru, Nerminom Nikšićem (SDP) i Miloradom Dodikom (SNSD).

"Na dnevnom redu danas su svi zakoni koji se odnose na 14 uvjeta EU, uključujući Izborni zakon. Moguće je da će danas biti usaglašen i dio Izbornog zakona i upućen u proceduru", izjavio je Čović.

Dodao je da su već definisana radna tijela za ostale zakone i da će se sva daljnja aktivnost odvijati putem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

"Na dnevnom redu danas su svi detalji koji se tiču našeg puta ka EU, uključujući i Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Očekujemo pozitivnu atmosferu na sastanku, što je garantovano formatom ovog susreta", naglasio je Čović.

Čović je najavio da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine već na prvoj narednoj sjednici staviti ovaj zakoniti paket na dnevni red, te je izrazio nadu da će svi zakoni biti usvojeni do kraja godine.

Govoreći o napuštanju kadrova HDZ-a iz Vareša i Livna, Čović je istakao da svaki gubitak članova predstavlja gubitak za stranku, ali je dodao da će HDZ BiH biti još jači i da će nadoknaditi te gubitke, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu. Izrazio je optimizam u vezi s lokalnim izborima te najavio da stranka planira imati tri zastupnika u Hrvatskom saboru.

Izvještaj Evropske unije o napretku Bosne i Hercegovine očekuje se u oktobru, a Čović je izrazio uvjerenje da će biti pozitivan, istaknuvši dinamiku usvajanja zakona usklađenih s evropskim standardima.

Ključne teme o kojima se raspravljalo na sjednici HDZ BiH ukazuju na nastojanja stranke da aktivno doprinese političkim reformama u zemlji i postizanju uvjeta za napredak prema članstvu u Evropskoj uniji.