Glavna tema sastanka
386

Čović želi da se glasovi broje u Mostaru, hrvatski ministar pozvao građane da glasaju za HDZ

A. Z.
Dragan Čović i Tomo Medved (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dragan Čović i Tomo Medved (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović sastao se danas u Mostaru s ministrom branitelja Hrvatske Tomom Medvedom, a glavne teme na konferenciji za medije su bili predstojeći izbori u Mostaru i nedavni sastanak s Bakirom Izetbegovićem te ambasadorima SAD-a i EU.
Govoreći o izborima, Čović je pozvao građane da glasaju kako bi Mostar ostao "svjetionik multietničkog ambijenta koji je nestao u drugim bh. sredinama". Očekuje da će kandidati HDZ-a imati većinu u Gradskom vijeću i svog gradonačelnika.

Medved je otišao korak dalje pa je građane otvoreno pozvao da glasaju za HDZ i Marija Kordića.

"Kao zamjenik predsjednika HDZ-a Hrvatske želim pozvati građane Mostara da izađu na izbore, ali i da svoj glas daju kandidatima HDZ-a i Mariju Kordiću, posebo u svjetlu onog što je Kordić do sada uradio u ovom izazovnom vremenu kao ljekar koji se uspješno bori protiv koronavirusa, i kako bismo zajedno, okupljeni oko struke, stvorili pretpostavku da Mostar bude prespektivan grad", kazao je Medved i dodao da će Vlada RH nastaviti saradnju i podršku, posebno na nekoliko značajnih projekata, poput bolnice u Mostaru, sveučilišta, memorijalnog centra...

Osvrčući se na sastanak koji je imao s predsjednikom SDA te ambasadorima Ericom Nelsonom i Johannom Sattlerom, Čović je kazao da je bio sadržajan, konkretan i da nudi optimizam za naredne aktivnosti.

"Razgovarali smo o izborima u Mostaru, kako da budu transparentniji, pozvali smo sve da aktivnosti budu izmještene u Mostar da bismo izbjegli bilo kakve spekulacije. Izetbegović i ja smo se složili da je najbolje da se sve dešava ovdje, prebrojavanje glasaova, da bismo otklonili bilo kakve analitike i kako bi se rezultat mogao što prije implementirati. Ključni dogovor je da Izetbegović i ja do sredine janaura moramo završiti posao koji smo preuzeli sporazumom, kako bismo izvršili obavezu da do kraja 6. mjeseca imamo izborni zakon. To bi bio motiv da dobijemo kandidatski status u 7. mjesecu", zaključio je Čović.