Poznata imena
27

Crtaju se liste kandidata iz RS-a za državni i entitetski parlament, zanimljiva ekipa u Banjoj Luci

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Polako se približava krajnji rok za prijavu kandidatskih listi za predstojeće izbore u BiH koji su zakazani za 2. oktobar. Velika borba vodit će se i u bh. entitetu Republika Srpska.

Republika Srpska ima devet izbornih jedinica kada je u pitanju izbor poslanika u entitetskoj skupštini, a tri za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kako saznajemo, Nebojša Radmanović će biti nositelj liste SNSD-a u Izbornoj jedinici 1 za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, za Izbornu jedinicu 2 - Obren Petrović, a Izbornu jedinicu 3 - Zoran Stevanović. U ovoj stranci traju posljednji pregovori o nositeljima listi za Narodnu skupštinu RS-a i to bi trebalo biti poznato do kraja ove sedmice.

Pretpostavlja se da će iz SNSD-a u Izbornoj jedinici broj 3, čiji najveći grad je Banja Luka, biti Vlado Đajić direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a. Nosilac liste za tu izbornu jedinicu iz DEMOS-a će biti Nedeljko Čubrilović, a Nenad Stevandić ispred Ujedinjene Srpske dok će Goran Selak na istu izbornu jedinicu ispred svog SPS-a.

Također, očekuje se da ove sedmice budu poznati kandidati SNSD-a za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH. Kako je Klix.ba ranije pisao, Milorad Dodik ide na funkciju entitetskog predsjednika, a Željka Cvijanović će najvjerovatnije u utrku za člana Predsjedništva BiH, iako se spominje i Nebojša Radmanović.

Što se tiče opozicije, Branislav Borenović, Siniša Golić i Saša Borjan će nositi tri liste PDP-a za državni parlament.

U ovoj stranci su već odlučili i da će nositelji za osam od devet izbornih jedinica za NSRS biti Milanko Mihajlica (1), Draško Stanivuković (3), Sanja Dimitrić (4), Olivera Nedić (5), Slaviša Marković (6), Mitar Vidaković (7), Igor Tošić (8), Ljubiša Krunić (9).

Ova stranke će ponuditi i kandidatkinju za predsjednicu RS-a Jelenu Trivić, a podržat će SDS-ovog Mirka Šarovića za Predsjedništvo BiH.

SDS je odlučio da će nosioci listi za Parlamentarnu skupštinu BiH biti Miladin Stanić, Mladen Bosić I Darko Babalj.

Za NSRS nosioci listi su Mladen Šumar (1), Milan Petrović (2), Milan Radović (3), Pero Đurić (4), Milan Кasapović (5), Tomica Stojanović (6), Dragomir Vasić (7), Marinko Božović (8) i Vukota Govedarica (9).

U četvrtak će zasjedati Predsjedništvo DNS-a koje će utvrditi svoje liste za Opće izbore 2022. godine. Ono što je poznato u ovoj stranci jeste da će Nenad Nešić biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, a Radislav Jovičić kandidovat će se za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

Nebojša Vukanović će biti nosilac liste u Izbornoj jedinici 9 za Narodnu skupštinu RS-a ispred svoje Lista za pravdu i red.