Nakon sjednice NSRS
509

Čubrilović: Inzko je makar na kraju mandata trebao pokazati da nije bošnjačka zlatna ribica

S. M.
Nedeljko Čubrilović (Foto: RTRS)
Nedeljko Čubrilović (Foto: RTRS)
Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona RS-a i odbacila odluku Valentina Inzka kojom zabranjuje negiranje genocida, predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović je izjavio da niko i nikad više Srbe neće nazivati genocidašima.

Na konferenciji odmah nakon sjednice, Čubrilović je kazao da je Inzkova odluka nepotrebna jer je iskomplikovala situaciju u Bosni i Hercegovini te da Inzko "makar na kraju mandata trebao da uradi nešto da Srbima pokaže da nije instrument u rukama bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za isupnjavanje želja".

"On je svojom odlukom doveo zemlju u jednu od najvećih kriza od završetka rata i odgovornost za sve što se zbiva je uglavnom njegova. Samo nije jasno zbog čega je na ovaj način i u ovoj mjeri otežao početak rada svoga nasljednika na čelu OHR-a. Nećemo dozvoliti da nas niko i nikada više naziva genocidašima, genocidnom tvorevinom, da nas vrijeđa na ovaj i na onaj način, da vrijeđa narod koji je istinska žrtva genocida u Drugom svjetskom ratu, da umanjuje našu žrtvu, da umanjuje broj ubijenih od Jasenovca pa preko ostalih stratišta, da nam prekraja historiju", rekao je Čubrilović.

Dodao je da su narodni poslanici čije stranke imaju sjedište u RS-u danas svojom odlukom to potvrdili. Istakao je oni znaju da je krajnji cilj da Republiku Srpsku proglase genocidnom.

"Srpski narod ne pristaje da ga ponižavaju", zaključio je Čubrilović.