Najuži krug
46

Ćulum, Pandurević i Radinković glavni favoriti za novog direktora SIPA-e, sada je na potezu Nešić

S. Š.
Sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon obavljenih razgovora sa kandidatima koji su ispunili uslove za direktorsku poziciju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i kao takvi ušli u uži krug odabira, tri imena izdvojena su kao favoriti.

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su obavili intervjue sa sedam kandidata koji ciljaju na čelo SIPA-e.

Odbor u sastavu Enes Obralija, Mišo Ćavar, Milan Stanić, Muhamed Mujakić, Darko Kremenović, Mato Miletić i Nikola Džambas nakon završenih razgovora izdvojio je tri kandidata koji imaju najviše šansi da postanu novi direktor SIPA-e.

Prema saznanjima Klix.ba, to su Darko Ćulum, Ljubiša Pandurević i Slobodan Radinković.

Ćulum je aktuelni direktor SIPA-e, Ljubiša Pandurević je trenutni načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci, a Slobodan Radinković je načelnik Policijske uprave Doboj.

Nezavisni odbor sada će listu sa ova tri imena proslijediti Ministarstvu sigurnosti BiH, a resorni ministar Nenad Nešić će potom Vijeću ministara BiH predložiti favorite.

Inače, Ćulum dijeli podjednake šanse sa Pandurevićem i Radinkovićem iako je stekao uslove za odlazak u penziju s obzirom na policijski staž koji je ostvario.