Reakcija iz RS-a
264

Cvijanović o odluci Ustavnog suda: Ovo su nedopustive stvari

SRNA
Željka Cvijannović (Foto: E. M./Klix.ba)
Željka Cvijannović (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović (SNSD) izjavila je, komentarišući jučerašnju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je Zakon o šumama Republike Srpske neustavan, da je riječ o uzurpaciji entitetskih nadležnosti.
"Ranije smo vidjeli za poljoprivredno zemljište (Ustavni sud Bosne i Hercegovine je i Zakon o poljoprivrednom zemljištu ocijenio kao neustavnim, op.a.) i ko zna šta će im još pasti na pamet", rekla je Cvijanović večeras novinarima u Banjoj Luci.

Prema njenim riječima, važno je da Republika Srpska ima adekvatan odgovor na to, odnosno adekvatne odluke kroz entitetske institucije, kako bi se svi tokovi i devijacije vratili u redovne ustavne tokove.

Naglasila je da je Republika Srpska dala saglasnost za, kako je izjavila, jedan sasvim drugačiji ustavni milje.

"To je ono što smo dobili kroz Aneks IV Dejtonskog sporazuma i što je postiglo opću saglasnost u Bosni i Hercegovini. Sve ono što se dešavalo nakon toga kroz nametanje odluka visokih predstavnika, posljednjih godina i kroz intervencije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jesu izmjene ustavnog sistema", navela je Cvijanović.

Zabrinjava je, kako je kazala, nedostatak pravne sigurnosti.

"Neko ko je trebao da bude glavni zaštitnik Ustava i ustavnosti, mijenja Ustav i kreira neka nova pravila i to su nedopustive stvari. Cijenim da je razlog za to što je Bosna i Hercegovina jedan eksperiment u kojoj, nažalost, još uvijek sjede tri stranca kao sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i zajedno služe kao glasačka mašinerija najčešće sa bošnjačkim sudijama i dovode do ovakvih situacija", zaključila je Cvijanović.

Ponovila je da vjeruje u Republiku Srpsku i njen institucionalni odgovor.