Javna neslaganja
17

Cvijanović tokom konferencije za medije s predsjednikom Albanije prozvala Bećirovića: "Moramo birati riječi"

V. K.
Željka Cvijanović (Foto: I. L./Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: I. L./Klix.ba)
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović na konferenciji za medije govorila je o posjeti albanskog predsjednika Bajrama Begaja te se osvrnula na odnose između BiH i Albanije.

U osvrtu na press konferenciji, Cvijanović je rekla kako prostora za saradnju između BiH i Albanije ima mnogo.

"Tu leži mogućnost da razvijamo dobru saradnju između univerziteta, ali privrednih komora. Imamo političko razumijevanje o brojnim stvarima i što me ohrabruje jeste kada predsjednik Begaj kaže da je bitno da razgovaramo makar se i ne slagali o svim stvarima", rekla je Cvijanović.

Osvrnula se i na evropski put zemalja Zapadnog Balkana pa i BiH i Albanije.

"Ukazala sam na potrebu da integrisano posmatramo pitanja u ovoj regiji. Ne možemo reći da sloboda postoji u jednoj, a ne u drugoj oblasti. Razgovarali smo šta možemo uraditi na putovanju ka EU. Sve su države ove regije identifikovale da bi ciljna godina za ulazak mogla biti 2030. godina. Vidjet ćemo je li to realno. To je svakako oblast koja nam daje mogućnosti da sarađujemo zajedno", poručila je Cvijanović.

Na kraju, Cvijanović se dotakla i pitanja Kosova te je prozvala predsjedavajućeg Predsjedništva Denisa Bećirovića koji je u svom govoru spomenuo premijera Kosova Albina Kurtija te naveo kako je on njegov veliki prijatelj.

"Vodeći računa o krhkim odnosima, moramo birati riječi. Ne želim govoriti ko bi mogao biti moj prijatelj u regiji, a to bih mogla. Trebamo stvari posmatrati tako kako da ih zajednički riješimo i da se bolje razumijemo. Mislim da ćemo se načekati da dođemo u EU i važno je zato razvijati odnose na regionalnom planu. Ne treba imati dvostruke standarde. Nije tajna da se u BiH ne razumijemo o brojnim pitanjima, ali je važno da sa susjedima i ljudima dobre volje unapređujemo odnose bez obzira na to", zaključila je Cvijanović.