Avionska nesreća
21

Cvijanović uputila telegram saučešća Luli da Silvi: U ovim teškim trenucima saosjećamo s narodom Brazila

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća predsjedniku Brazila Luli da Silvi povodom stravične avionske nesreće.
U nesreći je život izgubilo 57 putnika i četiri člana posade, a vlasti su pokrenule istragu koja bi trebala utvrdit zbog čega je došlo do ovakvog stravičnog događaja.

"Primite izraze mog najdubljeg saučešća povodom avionske nesreće u kojoj su živote izgubili putnici i članovi posade. U ovim veoma teškim trenucima za vašu zemlju iskreno saosjećamo s porodicama stradalih i narodom Brazila", rekla je Cvijanović.

Najveća avionska nesreća zabilježena još od 2007. godine u Brazilu potresla je sve stanovnike ove zemlje. Iako je istraga tek započela, određeni detalji samog pada aviona dovoljni su bili da se pojave i prve teorije o tome šta je moglo prouzrokovati pad.

"Na snimcima se vidi da avion ima nekih problema s kontrolom jer više nije mogao da se održava. Potrebna mu je minimalna brzina kako bi mogao održati položaj u zraku. Zastoj je situacija u kojoj krilo potpuno gubi uzgon, što uzrokuje nagli pad aviona", rekao je specijalista za upravljanje rizicima i sigurnošću Geraldo Portela.