Sigurnosna situacija
58

Da li je još jedno ubistvo u Sarajevu prošlo neopaženo i da li će i kada doći do korjenitih promjena?

S. Š.
Posljednje ubistvo na Pofalićima potreslo je bh. javnost (Ilustracija: A.L./Klix.ba)
Posljednje ubistvo na Pofalićima potreslo je bh. javnost (Ilustracija: A.L./Klix.ba)
U Sarajevu se krajem juna dogodilo još jedno ubistvo na okrutan način, a u fokus je ponovo došla sigurnosna situacija koja je od početka godine itekako narušena, sudeći prema svim događajima koji potresaju glavni grad.

Prošle sedmice je Sarajlije pogodilo još jedno teško ubistvo kakvo je, prema riječima istražnih organa, nezapamćeno u ovom gradu, a riječ je o ubistvu Nermine Krajine na Pofalićima.

Tome je, podsjetit ćemo, prethodio i zločin na Širokači, kada je brat ubio brata i njegovu suprugu, a nakon ubistva uzrokovan je požar u kojem je izgorjela kuća zbog čega cijelo naselje nije imalo struje.

Sve su ovo pokazatelji da sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevu jeste narušena, da su građani gotovo svakodnevno i u bilo kojem dobu dana izloženi potencijalnoj opasnosti. Podsjetit ćemo i na ubistvo Anela Krše na Vilsonovom šetalištu u popodnevnim satima, u vrijeme kada je šetalište ispunjeno građanima.

To, također, vodi i do toga da slučajni prolaznik može biti učesnik u incidentu, može biti povrijeđen, a da ne govorimo i o težim posljedicama. U svim ovim događajima, najsvježijim kada se radi o Kantonu Sarajevo, kao da je izostala reakcija onih koji u velikoj mjeri kreiraju i sveukupnu situaciju u gradu.

Resorni ministar Admir Katica jeste se oglašavao kada su u pitanju svaki od ovih događaja, ali je on kao ministar samo jedna komponenta koja čini sveopću i sigurnosnu situaciju u kantonu. Također, u komentaru za Klix.ba, Katica kaže da je frustrirajuće kada se, nakon svakog incidenta, policija etiketira kao ta koja ništa ne radi.

Šta radi policija i da li ona snosi svu odgovornost

Konkretno, kada se radi o slučaju posljednjeg ubistva Nermine, Katica nam kaže da bi se neodgovornost policije ugledala da počinitelj nije pronađen što ovdje nije slučaj.

"Svjesni smo da svako novo ubistvo, svako krivično djelo koje izaziva pažnju javnosti iznova uznemirava građane Sarajeva. Naravno da ja, kao ministar unutrašnjih poslova i stanovnik ovog grada, razmišljam o tome kako se građani osjećaju kada se desi novo ubistvo. Istovremeno, frustrirajuće je kad iznova i iznova čitate kako policija ne radi ništa i kako stanje nikada nije bilo gore. Veoma je važno ne etiketirati policiju kao jedini odgovorni faktor u društvu za sve što se dešava. Ne samo da se tako urušava integritet policije, nego se urušava i povjerenje pa i osjećaj sigurnosti kod građana. U svakom pojedinačnom slučaju ubistava koji smo imali u Kantonu Sarajevo, važno je razlučiti ko je počinilac, a ko žrtva jer ova ubistva nisu uzrokovana nedostatkom policijskog angažmana ili eventualnim propustima policije. Kada ubistvo izvrši mentalno bolesna osoba to je već domen patologije i sigurnosne agencije u takvim slučajevima imaju vrlo malo uticaja na prevenciju. Nažalost, takva krivična djela dešavala su se uvijek. Želim reći, svi imamo odgovornost, ali bi policijska odgovornost u ovakvim slučajevima bila najveća kada bi počinioci ostali neotkriveni i slobodno se šetali gradom. Ovdje to nije slučaj", kaže nam Katica.

Kada se radi o aktivnostima policije, Katica naglašava da su one itekako prisutne. To opravdava jačanjem kapaciteta, zapošljavanjem novih policijskih službenika, a poseban akcenat je stavljen na suzbijanje zloupotrebe droga.

Osim strategije za suzbijanje zloupotrebe droga koja je usvojena početkom ove godine, Katica govori i o zaplijeni 850 grama čistog kokaina što je do sada najveća količina oduzeta u KS. Naglašava i nabavku novih vozila, body kamera, a kaže i da tek slijede novosti o kojima će javnost biti blagovremeno upoznata.

Zakonske regulative

Katica u razgovoru za Klix.ba naglašava da je prvo i osnovno potrebno izmijeniti zakon kako bi se u konačnici došlo do toga da se narod osjeća sigurnije.

"Govoreći sa aspekta Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potrebni su nam novi zakoni. Ali, niko ništa ne radi po tom pitanju. Kako da očekujete da policija bude efikasnija kada već mjesecima i godinama tražimo, zahtijevamo, šaljemo urgencije, nadležnim ministarstvima da usvoje izmjene i dopune Zakona o prekršajima Federacije BiH i Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini? Šta je sa najavljenim izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici? Tražimo da donesu Zakon o probacijskoj službi koji će ovakve počinioce, koji su povratnici u činjenju krivičnih djela, riješiti na način da će biti nadzirani od strane probacijske službe i tako spriječeni da ponovo vrše krivična djela, pa i da ne ubiju nekoga. Potrebni su nam zakoni da bi policija bila efikasnija, i potrebno je da se uključe svi faktori u društvu da bismo dobili rezultate", ističe ministar.

Katica dodaje i to da, kada se dese ovako tragični slučajevi, uvijek je policija prva na udaru.

"Kada se dese ovako tragični slučajevi uvijek je policija prva na udaru, a oni od kojih tražimo da nam omoguće da radimo naš posao nikada ne odgovaraju za svoje nepostupanje i nerad", zaključio je.

Kada su BiH potresala druga ubistva, recimo ubistve Nizame Hećimović u augustu prošle godine, tada je uslijedilo niz reakcija što gradske, što federalne i državne vlasti. Bili su i protesti, urgiralo se na nove zakone, i sve je to sada samo prošlost jer kao da se postavlja neka kvalifikacija ubistava pa kod nekih ćemo imati i reakciju gradonačelnice i drugih ličnosti, dok se kod nekih slučajeva zatvaraju oči.

Primjera radi, kada je riječ o nekim situacijama, poput uništavanja žardinjera na mostovima na Miljacki, tu reakcija gradonačelnice ne izostaje; kada se dogode ubistva u drugim dijelovima BiH, kao što je bilo NIzamino, i tu imamo reakciju Benjamine Karić, ali je kod brutalnog ubistva Nermine Krajine na Pofalićima, koje je Tužilaštvo KS okvalifikovalo kao ubistvo na okrutan način, reakcija izostala.

Da li je ovo ubistvo prošlo neopaženo da se ne bi kvarila pozitivna ljetna atmosfera, ali i atmosfera pred lokalne izbore koji slijede u oktobru, ne možemo znati, ali bi građanima, porodici i poznanicima ubijene Nermine sigurno značilo - ako ništa - bar riječi podrške i utjehe.

Da bi se došlo do bolje kolektivne sigurnosne situacije, potrebno je kontinuirano raditi na izmjenama, ne samo zakona, već i kolektivne svijesti. Potrebne su korjenite promjene do kojih će doći samo i isključivo ako se neprekidno bude radilo na njima.