Bez pozicije načelnika
177

Da li je Šemsudin Mehmedović doživio politički kraj: Poraz u "bastionu" Tešnju najviše boli

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Šemsudin Mehmedović, dugogodišnji politički akter u Bosni i Hercegovini, suočen je sa izuzetno lošim rezultatima na lokalnim izborima. Njegov pokret Naprijed BiH je poražen i u dugogodišnjem bastionu Mehmedovića, Tešnju.

Mehmedović, koji je ranije bio značajan član Stranke demokratske akcije (SDA), odlučio je napustiti stranku i formirati vlastitu političku organizaciju - Naprijed BiH. Međutim, čini se da se očekivani uspjeh nije materijalizirao.

Stranka Naprijed BiH izašla je na lokalne izbore s osam kandidata za načelnike, ali nijedan kandidat nije uspio osvojiti načelničku poziciju.

Posebno bolan poraz doživjeli su u Tešnju, Mehmedovićevom političkom "bastionu", gdje je kandidat Naprijed BiH Adnan Lihić izgubio od kandidata SDA i postigao slabiji rezultat čak i od kandidata SDP-a. Ovaj poraz izvjesno i "najviše boli" Mehmedovića, budući da je Tešanj dugo bio njegovo ključno uporište i simbol političke moći.

Nezadovoljavajući rezultati zabilježeni su i u drugim općinama, uključujući Novo Sarajevo, gdje je Neždad Koldžo, kandidat Naprijed BiH, ostvario izuzetno slab rezultat.

Kandidati za načelnike su poraženi i u Gračanici, Hadžićima, Kaknju, Varešu, Visokom i Goraždu.

Nakon izbora, Mehmedović je pokušao ublažiti poraz, ali ipak svjestan da su rezultati daleko od očekivanja.

"Nismo uspjeli osvojiti niti jednu načelničku poziciju od osam kandidata, ali smo zadovoljni nivoom podrške građana za ovako kratko vrijeme pojave u javnosti. Kada budemo imali detaljne rezultate za općinska vijeća, sačinit ćemo detaljnu analizu i prepoznati poruke koje birači šalju. Volja naroda se mora poštovati, i mi ćemo te poruke analizirati i uzeti u obzir prilikom daljeg rada."

Mehmedović, koji je na općim izborima 2022. godine osvojio 34 hiljade glasova, očito nije uspio prenijeti taj uspjeh na lokalni nivo. Njegova vizija o transformaciji bosanskohercegovačke političke scene kroz stranku Naprijed BiH, jasno je da nije naišla na široku podršku na lokalu, koju je priželjkivao.

Ovakav ishod mogao bi ukazivati na to da su birači oprezni prema novim političkim inicijativama, posebno u okolnostima u kojima etablirane stranke i dalje drže snažne pozicije.

Poraz u Tešnju, gdje su se Mehmedovićevi kandidati suočili s konkurencijom SDA i drugih stranaka, može se tumačiti i kao signal da Mehmedović više nema političku snagu koju je ranije imao u svom rodnom kraju.

Ovaj rezultat postavlja pitanje o budućnosti njegovog političkog djelovanja i postojanosti stranke Naprijed BiH u političkom životu Bosne i Hercegovine. Da li je ovo kraj političke karijere Šemsudina Mehmedovića vrijeme će pokazati, no nakon razočaravajućeg rezultata u bazi za koju se smatralo da je njegov "bastion" teško je očekivati ozbiljniju ulogu pokreta Naprijed u budućoj političkoj sceni BiH.